- Svar og bli ferdig!

Av sikkerhetshensyn vil ikke Emilie Enger Mehl (Sp) svare på om hun har brukt en app på jobbtelefonen som er omstridt av sikkerhetshensyn. Kontrollkomiteens leder på Stortinget har fått nok.

VIL BLI FERDIG: Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Peter Frølich (H), vil ha saken om justisminister Emilie Enger Mehl ut av verden. Da må hun svare Stortinget, mener han. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VIL BLI FERDIG: Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Peter Frølich (H), vil ha saken om justisminister Emilie Enger Mehl ut av verden. Da må hun svare Stortinget, mener han. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Svar og bli ferdig!

Det er den klare beskjeden fra Peter Frølich (H), leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Det er denne komiteen som har ansvaret for å gå regjeringen etter i sømmene.

Dagbladet har i flere saker skrevet om hvordan sikkerhetseksperter advarer rikspolitikere mot å bruke det sosiale mediet Tiktok, fordi det kinesiskeide selskapet bak får tilgang til store mengder personlige data fra mobiltelefonen som benyttes.

«Personvern-mareritt»

Justisminister Emilie Enger Mehl er en av dem som er aktiv på tjenesten, og har delt flere videoer fra livet som statsråd gjennom sin konto.

Et springende punkt er om Mehl bruker sin tjenestetelefon som statsråd til formålet. Det utgjør en ekstra sikkerhetsrisiko, har ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet, Gaute Bjørklund Wangen tidligere uttalt til Dagbladet.

- Det er klart at det er mer alvorlig hvis hun bruker statsrådsmobilen der hun har jobb-e-post og jobbdokumenter. TikTok er i praksis et datainnsamlingsverktøy. Når du laster det ned gir det tilgang til bilder, dokumenter og videoer. Hvis hun for eksempel har jobbdokumenter på mobilen så er det opplagt problematisk, sier Wangen.

Sikkerhetseksperten har omtalt Tiktok som et «personvernmareritt» og sier de samler inn «absolutt alt de kan», blant annet private meldinger og lokasjon.

Mehl har likevel ikke ville svare på spørsmål verken fra pressen eller Stortinget om hun bruker statsrådmobilen når hun legger ut oppdateringer på Tiktok.

- Legg saken død

Frølich i kontrollkomiteen reagerer på at justisministeren ikke har svart Stortinget gjentatte ganger, og mener Mehl nå må sørge for å bli ferdig med saken.

- Jeg er ikke interessert i å bruke mye tid og krefter på statsrådens bruk av Tiktok. Kontrollkomiteen jobber med store saker nå, som krigen i Ukraina. Mehl kan selv legge dette dødt raskt, sier Frølich til Dagbladet.

Ja eller nei

Han mener Mehl må kunne svare ja eller nei på om hun har brukt tjenestemobilen til å publisere videoer på den omstidte tjenesten.

Lederen for kontrollkomiteen viser samtidig forståelse for at justisministeren kan ha begått feil, men mener det er på tide å svare ærlig om saken.

- Verden er full av digitale feller. Selv justisministre kan gå i dem. Det viktigste er at sikkerhetsmydnighetene har kontroll på eventuelle brudd, og at praksisen i så fall er lagt om. Dette bør regjeringen kunne kvittere ut og bli ferdig med, sier Frølich.

- Respektløst

Leder for justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen, har sendt en rekke spørsmål til både Mehl og statsminister Jonas Gahr Støre om bruken av Tiktok.

Han er oppgitt over at justisministeren ikke vil svare på det vesentlige spørsmålet om hun har brukt statsrådsmobilen til Tiktok, og mener det tyder på at det nettopp er det hun har gjort.

- Det er respektløst overfor Stortinget at justisministeren ikke svarer. Hun har fått en rekke spørsmål fra meg, hvorpå hun leverer ikke-svar. Da hun ikke kan gi et klart svar, er det vanskelig å konkludere annerledes enn at hun faktisk har hatt Tiktok installert på sin tjenestetelefon. Hvorfor vil hun ellers ikke svar, dersom hun kunne lagt saken død? spør Amundsen, som selv har vært justisminister, retorisk.

Ikke ferdig på Tiktok

Dagbladet får opplyst fra Justisdepartementet at Emilie Enger Mehl ikke har sluttet å bruke Tiktok, selv om det snart er to måneder siden hun publiserte noe på plattformen.

Mehl er forelagt denne artikkelen og velger nok en gang å ikke gi noe svar på om hun har brukt tjenestelefonen til Tiktok.

- Jeg ønsker av sikkerhetshensyn ikke å gå i detalj på dette, utover det jeg tidligere har svar på skriftlig spørsmål. Jeg kan forsikre representanten om at mine statsrådskolleger og jeg har høy sikkerhetsbevissthet. Vi har ulike kommunikasjonsmidler til ulik bruk og selvsagt egne systemer for gradert kommunikasjon, sier Mehl til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer