Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Svarene hennes kunne egentlig ikke brukes til noe som helst

Kajas testsvar var egentlig ugyldig, mener testekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Olav Gunnar Ballo har skrevet bok om datteren Kaja Bordevich Ballos død.

Tidligere i år tok hun scientologenes omstride personlighetstest i Frankrike. Hun fikk et svært nedslående svar. Kort tid etter tok hun sitt eget liv.

Testekspert Ole I. Iversen har gjennomgått testen, og han kaller den uetisk og useriøs.

- Ugyldig profil

Dagbladet.no har også fått tilgang til Kaja Bordevich Ballos testresultat. Testekspert Ole I. Iversen har sett på denne, for å se hva slags tilbakemelding hun kan ha fått.

- De opererer med noe som skal være en ugyldig profil. Profilen Kaja Bordevich Ballo ligger tett opp til det som skal være en ugyldig profil, sier Iversen, som er formann i sertifiseringsrådet for testbruk i Norge (STN) og faglig leder i selskapet Assessit.

- Skulle vært underkjent

At en profil er ugyldig, betyr ifølge scientologenes bakgrunnsmateriale at personen har misforstått testen eller svart vilkårlig.

SCIENTOLOGENES TEST: Dagbladet.no har fått til gang til testmaterialet. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
SCIENTOLOGENES TEST: Dagbladet.no har fått til gang til testmaterialet. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

- Det ser ut til at det ville vært riktigst å underkjenne hele svaret hennes, fordi profil ligger så tett opp til en ugyldig profil. En må ta i betraktning at hun svarte på fransk. Med andre ord kunne profilen egentlig ikke brukes til å fortelle noe som helst om personen, hvis en legger deres egen tolkning til grunn, sier Iversen.

- Ingenting å si

Scientologbevegelsen innrømmer overfor Dagbladet.no at det kan ha vært språkproblemer, selv om de ikke vil si mye om saken.

- Vi har ingenting å si om denne saken. Hva vil du jeg skal si? spør Danielle Gounord, kommunikasjonssjef ved scientologibevegelsen Paris-kontor, når Dagbladet.no ringer henne.

- Millioner av mennesker har tatt testen vår uten å gjøre noe lignende, og vi har brukt den i femti år nå, sier Gounord.

- Hennes negative selvbilde etter å ha tatt testen skyldes nok mest språkproblemer. Hun forsto den ikke. Det er ikke noe spesielt med testen vår som tilsier at folk skal føle seg deprimerte av å ta den, sier scientologen.

- Vi mistet et barn

I boka om saken, som vil komme ut på Cappelen Damm i høst, har Olav Gunnar Ballo skrevet om de 16 tunge vårdagene, fra sist gang han snakket med datteren dagen før hun tok sitt eget liv, til hun ble begravet 11. april. Boka omfatter også et tilbakeblikk på Kajas liv.

image: - Svarene hennes kunne egentlig ikke brukes til noe som helst

- 28. mars opplevde jeg og min første kone det verste man kan oppleve som foreldre. Vi mistet et barn, vi mistet vår datter Kaja, sa SV-politiker Olav Gunnar Ballo da Cappelen Damm presenterte høstlista i går.

- Uetisk test

Testspørsmålene ligger for øvrig åpent på nettet, og er blant annet publisert på Dagbladet.no tidligere.

Om testen generelt sier Ole I. Iversen blant annet:

- Metodene er ikke forankret i noe moderne personlighetsteori. Den strider mot alle etiske retningslinjer, og den strider også mot det vi vet om utvikling av mennesker. Skal det fungere, må en fokuserer på hva folk er gode til, og å bygge videre derfra. Dette er det stikk motsatte.

Reagerer på kritikken

Talsmann for scientologibevegelsen i Norge, Matthias Fosse, reagerte i går på kritikken fra Iversen og Dagbladet.no’s omtale.

- Dette begynner å likne forfølgelse av scientologikirken på alle mulige måter. Måten media og Dagbladet koblet Ballos datters selvmord til scientologikirken da saken var oppe sist, gikk alt for langt, sa han.

Han sa også:

- I min bok er det uetisk å ikke tilby hjelp og en mulighet for folk til å bli bedre. Har folk et dårlig selvbilde, reflekteres dette i personlighetstesten. Vi gir folk muligheten til å bli bedre, framholder Fosse.

HAR GÅTT GJENNOM TETEN: Testekspert Ole I. Iversen.
TOK TESTEN: Kaja Bordevich Ballo.
SKRIVER BOK: Olav Gunnar Ballo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!