Justisminister Emilie Enger Mehl:

Svarer etter feriebilde

Justisminister Emilie Enger Mehl er avbildet uten redningsvest på et padlebrett. Mehl forteller at bildet ble tatt i Italia.

PADLEBRETT: Justisminister Mehl (Sp) forteller at hun badet og hadde det fint med venner i Italia. Foto: Emilie Enger Mehl / Instagram
PADLEBRETT: Justisminister Mehl (Sp) forteller at hun badet og hadde det fint med venner i Italia. Foto: Emilie Enger Mehl / Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag meldte Hamar Arbeiderblad at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har brutt norsk lov ved å stå på et padlebrett uten redningsvest. Mehl uttaler imidlertid at bildet ble tatt mens hun var på ferie i Italia, mens Sjøfartsdirektoratet påpeker at vestpåbudet ikke gjelder for bading nær land.

«Bildet er tatt på ferie i Italia hvor jeg badet og hadde det fint sammen med noen venner. Jeg forholder meg alltid til lokale anvisninger når jeg er på ferie eller på reise», uttaler Mehl skriftlig til Dagbladet og fortsetter:

«Ellers vil jeg ønske alle en fortsatt god og trygg sommer, både på land og i vann».

I likhet med HA, spurte Dagbladet Mehl om i hvilken grad hun er opptatt av å gå foran som et godt forbilde, noe hun ikke har svart på.

- Ikke noen sak

Dagbladet er ikke kjent med hvilke regler som gjelder for bruk av redningsvest ved bruk av padlebrett i Italia. Sjøfartsdirektoratet har heller ikke en slik oversikt.

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum uttaler til HA at han ikke opplever det som en sak at Mehl har stått på padlebrett i ferien.

«At Emilie eller andre bruker et padlebrett på ferie ser jeg ikke på som noen sak. De får forholde seg til reglene som er der de er. Nå skal jeg ta et bad. God sommer!», skriver han til avisa.

OVERRASKELSE: Det ble god stemning da Emilie Enger Mehl fikk besøk av to kjenninger i livesendingen før Gullruten. Video: Rød Løper Vis mer

Vestpåbudet

Kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet avklarer overfor Dagbladet at det er påbudt å bruke redningsvest på padlebrett om padlebrettet er i fart, men ikke når det brukes til bading nær land.

- Dersom brettet brukes til bading, eksempelvis nær land, vil det ikke være krav til bruk av flytevest. Dette gjelder også for vanlige fritidsbåter, sier Aarhus til Dagbladet og viser til lovteksten:

«Alle som er i fritidsbåter under åtte meter må ha på seg egnet flytevest eller redningsvest når båten er i fart.».

- Med andre ord er det ikke krav til bruk av vest når båten ikke er i fart, eksempelvis ved bading eller når man ligger i ro og fisker. Men vi anbefaler å vurdere dette ut fra forholdene. Om man bader ved land er det lett å forstå at man dropper flytevesten, men om man ligger langt til havs og fisker, vil det øke sikkerheten å ha på vesten - også når man ligger i ro.

Aarhus slår fast at om båten eller brettet er i fart, skal det brukes vest.

- Padlebrett kommer inn under definisjonen fritidsbåt i loven om bruk av flytevest, og da skal vest brukes når båten er i fart. Det vil i praksis si at man skal bruke vest når man bruker brettet til å padle. Dette er noe kanskje ikke alle har tenkt på, men ting kan skje fort om man er ute på sjøen, og da vil vesten kunne redde liv.

HJEMME HOS: Da Emilie Enger Mehl vant «Anno» i 2015 var «Se og Hør» hjemme hos henne. Vi tar et tilbakeblikk på det gamle klippet. Video: TV 2 / Youtube / Se og Hør, Tor Lindset. Reporter: Celina Morken Vis mer

Gir bøter

Kommunikasjonsdirektøren forteller at han selv har observert at det padles stadig lengre fra land med padlebrett, og sier at det i slike situasjoner er like viktig å bruke redningsvest på padlebrett som i en båt eller en kajakk.

- Ikke tenk på dette som et påbud, men noe som faktisk kan berge livet ditt om noe uforutsett skjer. Vanntemperaturen i Norge er også relativt lav, så det å plutselig havne i vannet kan medføre en risiko.

- Hvilke konsekvenser får det for dem som bryter et slikt påbud i Norge?

- Det er politiet som håndhever vestpåbudet og vil gi bot når dette blir avdekket. Men som tidligere nevnt håper vi at folk forstår at flytevest kan redde liv, og at man derfor bør bruke vest, sier Aarhus.

Oppfordrer til å bruke flytevest

President i Norges livredningsselskap, Claire Ann Viesca Alfonso, vil ikke kommentere den konkrete saken med Mehl. Hun er likevel klar på at de oppfordrer alle som bruker SUP til å ha på seg vest.

- Vi oppfordrer alle til å bruke sikkerhetsutstyr når man er ute i vannmiljøer, uansett hvor man er i verden, sier Alfonso til Dagbladet.

- Internasjonalt er det et fokus at vi oppfordrer alle til å bruke livredningsutstyr.

  • Tittelen på saken ble endret fra «Brukte ikke vest» til «Svarer etter feriebilde» klokka 16.21.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer