Donald Trump:

Svarer etter fest-refs

Trump og administrasjonen har fått kritikk etter en rekke julefester. Nå forsvarer Trump festene.

FÅR KRITIKK: Donald Trump har tradisjon for å holde store julefester, men får kritikk for at deltakere ikke bruker munnbind. Video: AP/Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USA opplever en av sine verste perioder under pandemien, og seinest denne uka ble det satt nok en dyster rekord med 2879 døde på et døgn.

Flere av landets smitteverneksperter har advart om at pandemien er «på et veldig farlig punkt», og bedt amerikanerne være ekstra forsiktige i forbindelse med jula.

President Donald Trump fikk derfor kritikk da det ble kjent at Det hvite hus har invitert til opp mot 20 selskaper denne jula. Det til tross for at ledelsen i utenriksdepartementet har anbefalt de ansatte at alle arrangementer som ikke er «helt nødvendige for at de skal få gjort jobbene sine», skal gjennomføres digitalt, ifølge Washington Post.

- Målløs

- Jeg er målløs. Et innendørs arrangement som dette er farlig på så mange nivåer, uttalte Ian Lipkin, direktør for senteret for forskning på infeksjon og immunitet på prestisjeuniversitetet Columbia i New York, til Washington Post tidligere denne måneden.

Også Susan Glasser, skribent i New York Times, har kritisert julefestene.

«Velkommen til seinfasens Trump: trassig dekadanse (forfall eller nedgang, red.anm.) med en potensiell dødelig kant», har hun skrevet om festene ifølge avisa.

PYNT: USAs førstedame Melania Trump viser fram juledekorasjonene i Det hvite hus. Video: Det hvite hus Vis mer

Washington Post hadde i starten av måneden fått tak i invitasjonen til et selskap 15. desember med navnet «diplomati hjemme gjennom høytida». To anonyme personer som jobber med planleggingen av arrangementet, uttalte til avisa at det var invitert rundt 900 personer til dette selskapet.

Onsdag denne uka holdt Trump en samling for rundt 200 gjester i forbindelse med den årlige hanukka-feiringen, ifølge The Guardian.

Ifølge avisa viste bilder og videoer publisert i sosiale medier at de fleste gjestene hadde på seg munnbind, men at folk sto tett da president Trump pratet til de frammøtte.

- Mange bruker munnbind

Nå forsvarer president Donald Trump selv juleselskapene for første gang.

En reporter spurte denne uka presidenten om slike samlinger var ansvarlig midt i en pandemi. Ifølge The Guardian svarte Trump at samlingene kan bli holdt på en forsvarlig måte.

En reporter spurte Trump:

- Over gata har du holdt høytidsfester med hundrevis av mennesker. Mange som ikke bruker maske. Hvorfor viser du en annen oppførsel til det amerikanske folket enn det helseekspertene dine anbefaler?

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

- Vel, det er julebord, og ærlig talt har vi redusert antallet veldig betydelig som du vet. Og jeg ser at mange av menneskene på festene bruker munnbind. Jeg vil si at jeg ser på gjestene på disse festene, og at mange bruker munnbind, og jeg synes det er bra, svarte Trump.

- Du kan feire julehøytida

USAs helseminister Alex Azar er blant dem som har deltatt på årets julefester. Helseministeren sier til CNN at han «følte seg komfortabel» og «trygg» på festen, og hevder at «de fleste hadde på seg masker, og jobbet for å holde avstand»:

Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany gikk også ut tidligere denne måneden og forsvarte avgjørelsen om å holde juleselskapene.

- Kan du plyndre butikker, brenne ned bygninger eller delta i demonstrasjoner, så kan du også gå i juleselskap. Du kan feire julehøytida, og du kan gjøre det ansvarlig, har McEnany sagt, ifølge NBC News.

Også Stephanie Grisham, som er Melania Trumps stabssjef, har uttalt at de skal gjennomføre både jul og hanukka på tryggest mulig måte.

- Smittet etter festdeltakelse

FORNØYD: Donald Trump holdt en kort tale tirsdag kveld for å uttrykke sin begeistring. Video: AP Vis mer

Donald Trump, førstedame Melania Trump, og en rekke personer i deres krets har de siste månedene blitt smittet av coronaviruset. Seinest tirsdag testet Trumps advokat Jenna Ellis positivt for covid-19.

Smitten ble kjent tirsdag kveld, etter at Ellis var til stede i et selskap i Det hvite hus fredag kveld der hun ikke brukte munnbind, ifølge to tjenestepersoner i Trump-administrasjonen.

Direktøren ved Columbia-universitet som var kritisk til Trumps julefester advarte også om at festene kunne bli som arrangementet i Rosehagen, som i oktober ble pekt ut som en mulig kilde til smitteutbruddet i Trumps krets.

- En superspreder-hendelse

- Dette har alle elementene som trengs for å gjenta det vi så i Rosehagen i Det hvite hus etter seremonien for høyesterettsdommer Amy Coney Barrett, uttalte Lipkin.

Smittevernsjef Anthony Fauci omtalte arrangementet som et superspreder-hendelse.

- Jeg tror at tallene snakker for seg selv. Vi hadde en superspreder-hendelse i Det hvite hus. Og det var i en situasjon hvor folk sto tett og ikke brukte munnbind, sa han da.

Også Trumps advokat Rudy Giuliani har blitt smittet etter at en rekke Trump-advokater har dratt på en «valgfusk-turné» som en del av presidentens forsøk på å omgjøre valgresultatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer