Omikron-varianten mistenkt i Norge

Svarer etter mistanke: - Standard prosedyre

Ordfører i Ullensaker, Eyvind Schumacher, er ikke sikker på at omikron-varianten har kommet til Norge.

OMIKRON-MISTANKE: Eyvind Schumacher, ordfører i Ullensaker kommune, sier at coronatestene av de mistenkte omikron-tilfellene sendes til sekvensering. Video: Magnus Paus. Reporter: Stian Drake / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

ULLENSAKER/GARDERMOEN (Dagbladet): Tirsdag kveld er det lett å se at den økende smittesituasjonen i landet igjen setter sitt preg på ankomsthallen ved landets hovedflyplass, Gardermoen.

Flesteparten av de reisende har fulgt regjeringens råd og funnet fram munnbindet igjen. Det samme gjelder dem som venter på sine kjære.

Bare meter utenfor tollen blir de reisende ønsket velkommen med en oppfordring om å teste seg.

Der har tre reisende fra ett av åtte afrikanske land testet positivt de siste dagene. Testene er sendt til sekvensering med mistanke om at det er snakk om den nye virusvarianten, omikron-varianten.

Ordfører i hovedflyplassens hjemkommune, Eyvind Schumacher (Ap), sier til Dagbladet at det kanskje er litt tidlig å konkludere med at mistanken stemmer.

- Det er en standard prosedyre at dersom smitte blir påvist hos mennesker som enten har vært i transitt, eller som kommer reisende fra ett av disse åtte afrikanske landene, så skal det sendes en prøve til sekvensering, forklarer ordføreren.

VENTER: Ordfører i Ullensaker, Eyvind Schumacher (Ap), vil vente med å konkludere med om omikron-varianten har ankommet Norge. Foto: Magnus Paus / Dagbladet
VENTER: Ordfører i Ullensaker, Eyvind Schumacher (Ap), vil vente med å konkludere med om omikron-varianten har ankommet Norge. Foto: Magnus Paus / Dagbladet Vis mer

Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som vil følge opp disse prøvene, og også gjennomføre smittesporingen.

Landene han snakker om er Botswana, Namibia, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Sør-Afrika og Zimbabwe. Utenriksdepartementet har frarådet reiser til og fra disse landene.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke land de smittede personene har kommet fra.

Økt pågang ved teststasjonen

Mens Dagbladet er på Gardermoen, er det ikke mange som tar turen bort til teststasjonen. De aller fleste går til høyre, der de reisende med coronapass slipper inn i landet. Slik har det ikke vært hele den siste uka.

- Jeg har dessverre ikke eksakte tall, men teststasjonen kan i hvert fall melde om en økt pågang etter de siste endringene i innreisereglene, skriver kommunikasjonsrådgiver Roger Sandum i en tekstmelding.

I tillegg til teststasjon, har Ullensaker kommune også bidratt med flere karantenehotell. Det er her de reisende fra de afrikanske landene nå sitter i isolasjon, og ordfører Schumacher er fornøyd med samarbeidet kommunen har hatt med de nasjonale helsemyndighetene.

- Det samarbeidet vil jeg beskrive som svært godt. Det samme gjelder samarbeidet vi har med alle aktørene som vi samarbeider med i forbindelse med grenseposten på Gardermoen.

TIL VENSTRE: For reisende fra det sørlige Afrika er det obligatorisk med en coronatest ved ankomst på Gardermoen. Foto: Stian Drake / Dagbladet
TIL VENSTRE: For reisende fra det sørlige Afrika er det obligatorisk med en coronatest ved ankomst på Gardermoen. Foto: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

Planlegger for økt smitte

Utenom de nye nasjonale tiltakene som ble innført nasjonalt tirsdag, har ikke Ullensaker innført noen lokale tiltak i skrivende stund.

Schumacher erkjenner likevel at de har tenkt tanken.

- Vi ser allerede at det er en økende smitte i regionen generelt, og når det ser ut som denne nye varianten er mer smittsom, så er jo det et scenario vi planlegger for. Samtidig så har vi en høy vaksinasjonsgrad nå, så jeg må nok si at jeg var mer bekymret under smittebølgen i mars/april, enn det jeg er nå.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

Ikke aktuelt med Heimevernet

Da pandemien traff landet første gang, ble Heimevernet kalt inn for å hjelpe til med testing og hjelpe kommunen med å informere reisende om hvilke regler som gjaldt.

Det er ifølge ordføreren ikke aktuelt per nå.

- Nei, de var der bare for å bidra til informasjonsarbeidet den gang.

- Hva vil du si til dem som er ute og reiser?

- Jeg vil si det samme som til befolkningen generelt. Hvis man føler seg syk er det viktig å holde seg hjemme og teste seg.

WHO ber eldre utsette reiser

Tirsdag oppfordrer også Verdens Helseorganisasjon eldre og andre sårbare til å utsette reiser.

Samtidig mener de at generelle reiseforbud for å hindre spredningen av Omikron-varianten ikke vil være effektivt.

Flere land har innført restriksjoner for reisende, særlig til og fra det sørlige Afrika, etter at omikron-varianten av coronaviruset ble oppdaget i Sør-Afrika forrige uke.

- Reiseforbud vil ikke forhindre den internasjonale spredningen, og slike restriksjoner legger en stor byrde på folk og deres levebrød. I tillegg kan restriksjonene ha en negativ innvirkning på den globale helseinnsatsen under pandemien ved å hindre land å rapportere og dele epidemiologiske data og sekvenseringsdata, sier WHO i en oppdatering om internasjonale reiser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer