Klimavennlig mat:

Svarer etter veggiskritikk

Å velge veggisalternativer kan koste deg dobbelt, viser en Dagbladet-kartlegging. Finansministeren vil ikke gjøre noe med det.

- BRA SOM DET ER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener at subsidie-ordningene i matproduksjonen er bra som de er. Foto: Hans A Vedlog/Dagbladet
- BRA SOM DET ER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener at subsidie-ordningene i matproduksjonen er bra som de er. Foto: Hans A Vedlog/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum får kritikk på Dagbladets lederplass lørdag:

«Dagbladets gjennomgang viser at det er mye dyrere å kjøpe vegetarmat enn kjøtt. Det bør gi politikerne kjøttskam.»

Vedum kjenner seg ikke igjen i kritikken.

- I saken har man sammenliknet kopiprodukter, og det er ikke så rart at det er dyrere. Grønnsaker er ikke dyrere enn kjøtt, men når produktet skal være mest mulig likt blir det fort dyrere, sier han til Dagbladet.

- Hvorfor?

- Det er snakk om mindre volum, og det er en slags kopi. Det er ingenting i politikken som gjør plantebaserte produkter dyre, men det er flere som spiser vanlig kjøttdeig. Gulrøtter, for eksempel, er billigere enn kjøttdeig. Det finnes mange flotte vegetarprodukter som ikke er dyre.

Han påpeker også at det uansett er opp til produsenten å prissette produktet. Regjeringen ønsker ikke å ta prisgrep, for eksempel ved å innføre en egen kjøttavgift.

- Målet er å ha mest mulig matproduksjon i Norge. Det er ikke et mål at kjøtt skal bli dyrere, sier Vedum.

- Må ha bredere fokus

Klimaforskerne bak en ny studie, konkluderer med at rike land må redusere kjøttforbruket med 75 prosent dersom jordkloden skal kunne brødfø oss i framtida.

På spørsmål om hvordan Norge skal nå disse målene, med mindre man tar politiske grep for å redusere folks kjøttspising, viser Vedum til at gressproduksjon er viktig.

- Mange av arealene i Norge, spesielt i Nord-Norge og deler av Vestlandet, må brukes til gressproduksjon. Dyrkes det ikke gress, som er grunnlaget der, vil de i praksis bare gro igjen. Da blir det ikke noe mat fra de arealene, svarer finansministeren.

I 2019 inngikk Solberg-regjeringen en klimaavtale med bøndene. I den står det at regjeringen vil arbeide for å endre matforbruket i befolkningen slik at det blir i tråd med kostrådene.

«Den avtalen ser nå ut til å ligge nederst i en skuff i landbruksdepartementet.», skrives det i Dagbladets lederartikkel.

- Jeg er usikker på om lederen har lest landbruksavtalen. Det er tunge satsinger på klima i årets jordbruksoppgjør. Vi har satt av betydelige midler til å få ned klimagassutslipp og produsere mer energi. Klimasmart landbruk er en stor del av årets jordbruk.

- Det er også klimasmart å legge til rette for at folk spiser mindre kjøtt?

- Vi satser på frukt, bær og poteter. Men vi ønsker ikke å sette det opp mot at folk spiser kjøttkaker. Vi må ha et bredere fokus enn frukt og grønt.

Vedum tok lørdag til Facebook for å svare på Dagbladets lederartikkel. «Synes debatten om kjøttskam er helt på villspor», skriver han.

- Trenger begge deler

Nestleder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, ble lørdag sitert i Dagbladet på at 95 prosent av subsidiene i Norge går til kjøtt- og meieriprodukter.

- Det er en forsvinnende liten del som går til grønnsaker og vegetarmat. Nå må vi sette oss et mål om å vri mer av støtten til vegetarproduksjon, sier Hermstad.

Det tallet ønsker ikke Vedum å gå god for.

- Det konkrete tallet må jeg få fra fagfolk. På generell basis kan jeg si at vi trenger begge deler. Men vi må gjøre det lønnsomt - sånn at Norge kan være mest mulig selvforsynt.

MDG har også foreslått å fjerne momsen på vegetarprodukter, frukt og grønt. Det ønsker ikke Senterpartiet.

- Vi vil ikke ha differensiert matmoms. Senterpartiet har hele tiden vært for lavere moms på all mat, sammenliknet med andre varer, sier finansministeren.

- Gode nok som de er

Etter gjentatte spørsmål om subsidieordningen er skjevt fordelt, eller om regjeringen vil gjøre noe for å øke forbruket av plantebaserte alternativer, svarer finansministeren at han mener at subsidiene er gode som de er.

- Hovedprioriteringen vår er at vi skal ha matproduksjon i Norge. Det mener vi er en god prioritering. Eksempelvis kunne vi ha plassert melkeproduksjonen i storbyene og dermed spart penger, men vi ønsker å bruke ressursene som finnes i dalene og fjordene.

- Vi trenger både grønnsaks- og kjøttproduksjon. Å støtte kjøttproduksjon er ikke en motsetning til å støtte grønnsakproduksjon.

Vedum ønsker å få slutt på kjøttskam-begrepet, og ønsker heller et variert kosthold velkomment.

- Man skal grille med glede, enten det er burger, mais eller vegetarburger. At det tas grep for å gjøre kjøtt billigere enn grønnsakprodukter er en myte.

Han vil ikke komme med en direkte oppfordring til forbrukerne om å kutte ned på kjøttspisingen, i tråd med rådene fra norske helsemyndigheter.

- Variert kosthold er bra, folk må ta sine egne valg. Jeg skal ikke være overformynder når det gjelder hva folk skal spise.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer