MANDAL: Fiskeriministeren ønsket ikke å kommentere hvorvidt PST mente at han og Bahareh Letnes burde være kjærester. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Sandberg om Iran-ferien:

Svarer ikke på spørsmål om Bahareh Letnes

Fiskeriminister Per Sandberg (FrP) vil ikke gå inn på hvilke vurderinger han gjorde for å ikke varsle statsministerens kontor om Iran-besøket.

MANDAL (Dagbladet): Fiskeriministeren Per Sandberg (FrP) inviterte i dag til folkemøte i Mandal for å orientere om regjeringens arbeid med et nytt system for fiskerikvota som skal legges fram våren 2019.

Sandberg var i godt humør og spøkte med arrangørene da han kom inn i salen om at hovedstadspressen har hatt mye å gjøre i det siste.

Etter møtet fikk fiskeriministeren flere spørsmål om ferieturen han tok til Iran i slutten av juli med kjæresten Bahareh Letnes hvor han som kjent tok med seg jobbtelefonen.

Svarer ikke på spørsmål om Letnes

- Jeg angrer selvfølgelig at jeg ikke har varslet. Det har jeg beklaget. Jeg vil ikke gå inn på hvilke vurderinger jeg gjorde for å ikke varsle statsministerens kontor om dette, sier Sandberg.

Han vil heller ikke svare på spørsmål om han er blitt advart fra myndighetene om å ha et forhold til en kjæreste med iransk bakgrunn.

KOMMENTERER IKKE: Sandberg vil ikke svare pressen på spørsmål om han advares mot å ha et forhold til kjæresten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KOMMENTERER IKKE: Sandberg vil ikke svare pressen på spørsmål om han advares mot å ha et forhold til kjæresten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det kommenterer jeg selvfølgelig ikke. Mine briefer med PST gjengir jeg ikke. Når noen spekulerer i mitt valg av kjæreste og dette blir et tema, da er vi inne i en annen diskusjon, svarer Sandberg.

Hvorvidt Sandbergs omstridte Iran-tur har svekket Norges interesser svarer fiskeriministeren at han skal svare Stortinget.

- Etterpåklokskap er den dårligste egenskapen man skal bruke, sier han.

Om kritikken i forbindelse med feiringen på Irans ambassade svarer han at statsråder sier ja eller nei til invitasjoner man får fra de ulike ambassadene.

- Jeg går ut i fra at ulike statsråder takker ja til ulike invitasjoner. Det har også jeg gjort, sier han, og legger til at han har deltatt på en rekke andre ambassader sine nasjonalfeiringer.

Han understreker at det er aldri sånn at UD eller statsministerens kontor kontrollerer når statsråder får invitasjoner.

Statsminister Erna Solberg har allerede slått fast at hun fremdeles har tillit til fiskeriministeren, men understreker at Sandberg har brutt sikkerhetsreglene ved å ta med seg telefonen - og ved å ikke orientere om ferieturen til Iran.

- Et klart politisk signal

Sandberg er også fått kritikk for sin deltakelse på flere arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Oslo.

Onsdag kveld kunne kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel i Nærings- og fiskeridepartementet bekrefte overfor Dagbladet at Sandberg ikke bare var til stede under feiringen av Irans nasjonaldag, men også i kraft av å være statsråd.

Feiringen markerer grunnleggelsen av den islamske republikken under Ayatolla Khomeini i 1979. Sandbergs tilstedeværelse har vekket sterke reaksjoner både i hans eget parti, og blant andre partitopper.

Ap-leder Jonas Gahr Støre spør seg om statsminister Erna Solberg (H) virkelig har styring på statsråden sin.

- En statsråds deltakelse på feiringen av den iranske revolusjonen blir lagt merke til i Teheran og oppfattet som et klart politisk signal. Jeg kan ikke huske at dette har skjedd tidligere, sier Ap-lederen til Dagbladet.

Støre understreker at han også vil vite om det var avklart med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) eller statsminister Erna Solberg (H) at Sandberg som statsråd skulle delta under feiringen av den iranske revolusjonen.

- Spørsmålet er om utenriksministeren eller statsministeren var innforstått med fiskeriministerens deltakelse eller om dette er privatpraktiserende utenrikspolitikk i regi av Per Sandberg. I så fall er det nok et eksempel på at statsministeren ikke har styring på sin statsråd, sier Støre.

Sandbergs tilstedeværelse under feiringen vekker reaksjoner også i hans eget parti. Utenrikspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde knaller til:

- Deltakelse på en slik feiring er å gjøre narr av de frihetsverdiene vårt samfunn er tuftet på, mener Tybring-Gjedde, og legger til at Sandberg «peker nese» til norsk utenrikspolitikk.

Sandberg svarte på kritikken til Tybring-Gjedde i etterkant av møtet i Mandal:

- Det er naturlig at ulike personer med ulik innfallsvinkel føler behov for å kritisere, sier han.

Kan bli kontrollsak

Støres partifelle Dag Terje Andersen som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sier til Dagbladet at det er muligheter for at kontrollkomiteen nå vil engasjere seg i saken.

Også KrFs Hans Fredrik Grøvan har i intervjuer med VG og NRK åpnet for at kontrollkomiteen vil kunne gå inn i saken. Det samme har SVs medlem i komiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, gjort.

- Vi har et ordinært komitémøte 28. august, dagen etter kontrollhøringen om svikten i arbeidet med objektsikring og kritisk infrastuktur. Det kan bli aktuelt å ta opp saken da, om ikke før, sier Andersen.

Høyrisikoland

På telefonen, som for det meste lå i bagasjen i løpet av ferieturen, kunne iransk etterretning få tilgang til flere sms-er, e-poster, og regjeringens ugraderte saksbehandlingssystem.

Iran er et av landene som ansees som et høyrisikoland av PST. Toppolitikere er nemlig underlagt sikkerhetsregimer når de reiser til disse høyrisikolandene som er kjent for elektronisk spionasje mot Norge og norske interesser.

Ola Kaldager, tidligere leder for Etterretningsgruppa E14, understreket overfor Dagbladet i forrige uke at Iran bruker veldig mye ressurser på etterretning.

- Irans etterretningstjeneste er meget avansert. Landet er jo en stat i staten, og metodene deres blir også litt annerledes enn de vi har i vesten. Det finnes ingen grenser for hva de kan gjøre. De er effektive og har store ressurser, sier han.

Tidligere leder av E-tjenesten Kjell Grandhagen mener informasjonen er av interesse for Irans etterretningstjeneste. Innholdet på smarttelefoner kan lett kopieres med profesjonelt utstyr, noe Grandhagen også tror skjedde underveis

Tar selvkritikk

Sandberg fikk fredag publisert en kronikk på NRK.no hvor han tar selvkritikk på at han tok med jobbtelefonen til Iran, og at han ikke varslet om reisen i forkant.

Han sier seg også villig til å svare på spørsmål Stortinget måtte ha om saken.

Fiskeriministeren framholder også at han ikke støtter det iranske regimet, selv om han uttaler seg i rosende ordelag om landet og innbyggerne.

- Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av, sier han.