Ukraina-krigen

Svarer ikke Ukraina: - Uforståelig

Norske leger reagerer sterkt på avsløringen om at Norge er bedt om ta imot skadde ukrainere, men fortsatt ikke har sagt ja. - Jeg jobber gjerne gratis, sier kirurgen Odd Arild Agedal.

FÅR KJEFT: Norske leger mener justis­- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) burde ha svart Ukraina etter fire anmodninger om å ta i mot skadde soldater på én måned. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KJEFT: Norske leger mener justis­- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) burde ha svart Ukraina etter fire anmodninger om å ta i mot skadde soldater på én måned. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes det er helt uforståelig at det tar så lang tid å finne ut av dette.

Det er reaksjonen fra kommuneoverlegen i Lillesand, Thor-Erling Engemyr, etter at Dagbladet denne uka kunne fortelle at Ukraina gjentatte ganger har bedt Norge om hjelp til å evakuere skadde soldater.

Hele fire ganger, første gang allerede for over en måned siden, har Ukraina kommet med bønn om hjelp til å behandle sårede soldater i Norge. Men fortsatt står alle henvendelsene ubesvart.

- Til vurdering

«Spørsmålet om hvorvidt Norge skal tilby medisinsk evakuering av skadede ukrainske soldater, er til vurdering.» skriver Mehl i et skriftlig svar til Stortinget 11. mai.

Les svaret på kritikken fra justisdepartementet nederst i saken.

Den første forespørselen fra Ukraina om hjelp, kom gjennom EUs kriseordning 23. april. Også 5., 7. og 10. mai fikk Norge anmodninger om å bidra med medisinsk evakuering fra det krigsherjede landet.

Kommuneoverlegen mener Norge har et moralsk ansvar.

- Siden 24. februar så har det vært et stort antall både skadde og sivile som trenger akuttmedisinsk hjelp. De ukrainske sykehusene er overfylte av skadde pasienter. Vi har en humanitær plikt i Norge til å bidra, ikke minst sett i lys av vi er bedt eksplisitt om å hjelpe. Her er det mange skadde fedre, brødre og sønner som vi har en plikt til å bistå og hjelpe, sier Engemyhr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer