Ukraina-krigen

Svarer ikke Ukraina: - Uforståelig

Norske leger reagerer sterkt på avsløringen om at Norge er bedt om ta imot skadde ukrainere, men fortsatt ikke har sagt ja. - Jeg jobber gjerne gratis, sier kirurgen Odd Arild Agedal.

FÅR KJEFT: Norske leger mener justis­- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) burde ha svart Ukraina etter fire anmodninger om å ta i mot skadde soldater på én måned. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KJEFT: Norske leger mener justis­- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) burde ha svart Ukraina etter fire anmodninger om å ta i mot skadde soldater på én måned. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes det er helt uforståelig at det tar så lang tid å finne ut av dette.

Det er reaksjonen fra kommuneoverlegen i Lillesand, Thor-Erling Engemyr, etter at Dagbladet denne uka kunne fortelle at Ukraina gjentatte ganger har bedt Norge om hjelp til å evakuere skadde soldater.

Hele fire ganger, første gang allerede for over en måned siden, har Ukraina kommet med bønn om hjelp til å behandle sårede soldater i Norge. Men fortsatt står alle henvendelsene ubesvart.

- Til vurdering

«Spørsmålet om hvorvidt Norge skal tilby medisinsk evakuering av skadede ukrainske soldater, er til vurdering.» skriver Mehl i et skriftlig svar til Stortinget 11. mai.

Les svaret på kritikken fra justisdepartementet nederst i saken.

Den første forespørselen fra Ukraina om hjelp, kom gjennom EUs kriseordning 23. april. Også 5., 7. og 10. mai fikk Norge anmodninger om å bidra med medisinsk evakuering fra det krigsherjede landet.

FORSTÅR IKKE: Kommuneoverlege Thor-Erling Engemyhr i Lillesand mener det er uforståelig at Norge ikke har sagt ja til å evakuere og behandle sårede ukrainske soldater. Foto: Privat
FORSTÅR IKKE: Kommuneoverlege Thor-Erling Engemyhr i Lillesand mener det er uforståelig at Norge ikke har sagt ja til å evakuere og behandle sårede ukrainske soldater. Foto: Privat Vis mer

Kommuneoverlegen mener Norge har et moralsk ansvar.

- Siden 24. februar så har det vært et stort antall både skadde og sivile som trenger akuttmedisinsk hjelp. De ukrainske sykehusene er overfylte av skadde pasienter. Vi har en humanitær plikt i Norge til å bidra, ikke minst sett i lys av vi er bedt eksplisitt om å hjelpe. Her er det mange skadde fedre, brødre og sønner som vi har en plikt til å bistå og hjelpe, sier Engemyhr.

Vil jobbe gratis

Kommuneoverlegen forteller at han har mottatt en rekke henvendelser fra kolleger som ønsker å bidra med en ekstra innsats, hvis sårede ukrainere får komme til Norge.

- Jeg har snakket med mye helsepersonell som veldig gjerne ønsker å bidra. Man trenger et helt lag for å behandle skadde pasienter. Det er snakk om å ta ekstravakter, andre sier de kan jobbe i sommerferien for å få det til.

Engemyhr har delt Dagbladets første sak på Facebook, med beskjed om at han står klar til å ta ekstravakter.

«Nå er det på tide å svare!» skriver han i innlegget.

I kommentarfeltet melder en rekke leger og annet helsepersonell seg. En av dem er kirurg Odd Arild Agedal, med åtte års fartstid som spesialist i ortopedi.

«Jeg stiller til hva og hvor som helst nøden er Uten LØNN» skriver han.

- Hvis det er sånn at det skal være vanskelig å få folk til å hjelpe til, at man trenger kirurger som trenger til sånne type skader, så skal jeg selvfølgelig være med på den dugnaden. Det skal ikke koste noe i lønn til meg, sier Agedal som i disse dager gjør seg klar til et oppdrag for Leger uten grenser.

- Dårlig gjort

Også den erfarne kirurgen stiller spørsmål ved hvorfor regjeringen ikke har sagt ja til å ta imot krigsskadde ukrainere ennå.

- Det synes jeg er litt dårlig gjort. Med sånne typer skader blir det verre jo lenger du venter. Jo raskere du får pasientene inn, jo bedre både for legen og pasientens resultat.

Agedal tror det vil være stort behov for behandling av krigsskader fra Ukraina i lang tid framover.

- En ting er det akutte, men tenk deg all den avanserte kirurgien som venter på barn og voksne. Nå er folk bare lappet sammen. Det er mange alvorlige skader som trenger behandling. Det kan være kompliserte brudd, brudd som har grodd feil og splintskader.

- Regjeringens ansvar

I over en måned har altså regjeringen vurdert om de skal si ja til Ukrainas bønn om hjelp. Kommuneoverlege Thor-Erling Engemyhr mener regjeringen jobber altfor sakte i saken.

- Regjeringen må se sitt ansvar. Jeg skulle jo heller ønske at det var vi som henvendte oss til Ukraina og spurte om vi kan hjelpe dere.

Dagbladet har bedt om en kommentar fra justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). Senior kommunikasjonsrådgiver svarer på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet i en e-post:

«Norske myndigheter mottar mange ulike anmodninger om bistand til Ukraina. Anmodningene er i mange tilfeller krevende å ta stilling til fordi det er behov for innsats og vurderinger i flere instanser. Når det gjelder medisinsk evakuering av sårede ukrainske soldater, tar vi sikte på å ha sluttført disse vurderingene i løpet av kort tid.»

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer