Skjevfordeling av vaksiner

Svarer illsinte ordførere

Mens flere kunne slippe jubelen løs, var ikke alle like begeistret for at regjeringen åpner opp for mer skjevfordeling av coronavaksiner. Statssekretær Korkunc og Raymond Johansen sier til Dagbladet at de har stor forståelse for reaksjonene.

FLERE VAKSINER: Byrådsleder Raymond Johansen har kjempet for flere vaksinedoser til Oslo lenge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLERE VAKSINER: Byrådsleder Raymond Johansen har kjempet for flere vaksinedoser til Oslo lenge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg kunngjorde at 24 østlandskommuner vil ifølge FHIs anbefaling få 60 prosent flere vaksinedoser. Forutsetningen for skjevfordelingen er at det ikke må føre til en forsinkelse av vaksinasjonstempoet i Norge.

Å måtte gi avkall på vaksinedoser falt ikke i god jord hos alle, og flere ordførere raste mot skjevfordelingen i media.

- Fordeler og ulemper

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagbladet at regjeringen har stor forståelse for at omfordeling av vaksiner vekker reaksjoner.

- Regjeringen ser både fordeler og ulemper ved dette, men vi tror en sterkere omfordeling kan bidra til at hele Norge kan åpne opp raskere. Flere av østlandskommunene har dessuten hatt høy smitte over tid og innbyggerne har levd med svært strenge tiltak lenge.

Det understrekes at før regjeringen tar endelig stilling til om det skal omfordeles flere vaksinedoser, må de være sikre på at kommunene som får færre doser har kapasitet til å ta igjen vaksinasjonen i siste del av juli.

- Sammen med statsforvalterne går vi nå i dialog med kommunene om dette. Det er ikke endelig avklart hvilke kommuner som skal få flere og hvilke som skal avgi doser. Vi har bedt FHI og Helsedirektoratet om en oppdatert liste over hvilke kommuner som bør få flere eller færre doser, i lys av pågående utbrudd og smitteutviklingen den siste tiden.

Korkunc forteller at regjeringen raskt vil komme tilbake med en endelig vurdering når dette er avklart.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

- Helt rimelig

Oslos byrådsleder Raymond Johansen kunne i går fortelle til Dagbladet at han var veldig lettet. I dag sier Johansen at han har stor forståelse for at «ordførere rundt om i landet ønsker flest mulige vaksiner til sin befolkning raskest mulig».

- Det skulle bare mangle, og jeg synes det er helt rimelig at de sier ifra.

At Oslo og andre smitteutsatte områder nå ligger an til å få flere vaksiner, «handler om at vaksinen inntil videre er et knapphetsgode», sier han videre.

- Hadde vi hatt nok vaksiner ville ikke dette vært en problemstilling i det hele tatt. Men så lenge vi faktisk ikke har vaksiner til alle mener altså FHI at vaksinen har best effekt for landet som helhet om flest vaksiner settes der smittefaren er størst.

Byrådslederen understreker at Oslo har hatt den største smittefaren og de strengeste tiltakene gjennom hele pandemien.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- Jeg har ikke kjempet for flere vaksiner til Oslo av sjåvinisme, men av det faktum at coronaviruset trives bedre i tettbefolkede strøk.

Johansen mener mer vaksinering i Oslo vil være det mest effektive grepet for å slå ned pandemien i Oslo, men også for å unngå spredning til resten av landet.

- Uansett fordeling av vaksiner er det viktigste at vi samlet sett får vaksiner til alle. Derfor håper jeg på store leveranser til hele Norge de neste ukene, slik at hele befolkningen tidlig i sommer vil ha fått første vaksinedose.

Fornøyde ordførere

Fredrikstad er blant kommunene som i dag får 20 prosent flere doser enn grunnfordelingsnøkkelen tilsier. Ordfører Jon Ivar Nygård var blant dem som kunne glede seg over nyheten om ytterligere skjevfordeling.

- Vi har i utgangspunktet bedt om dette for lang tid tilbake. Vi var sånn sett delvis tilfredse med 20 prosent, men vi mener at det som er foreslått nå er en god idé. Ikke for at noen skal forfordeles, men at dette trolig vil virke best på å bekjempe pandemien.

Han forstår at andre kommuner som får færre doser kan bli frustrert.

FAGLIGE RÅD: Ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård (Ap) oppfordrer kolleger til å respektere de faglige rådene. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FAGLIGE RÅD: Ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård (Ap) oppfordrer kolleger til å respektere de faglige rådene. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Vi har hele tiden forholdt oss til at faglige råd og anbefalinger styrer. Da vi tok til orde for skjevfordelinger, ba vi om slike vurderinger. Når faglige råd sier det er klokest å gjøre, må man nesten ha respekt for det, enten om det er til fordel eller ulempe for din egen kommune.

Ola Nordal (Ap), ordfører i Ås, forteller til Dagbladet at den foreslåtte skjevfordelingen er gode nyheter for kommunen, som mener de har fått for få vaksiner hele veien.

- Hva synes du om de negative reaksjonene?

- Jeg tenker at det har vært skjevfordeling hele tiden, basert på behov. Ås kommune har relativt sett fått mindre vaksiner enn andre, fordi vi har en forholdsvis ung befolkning. Det er ikke noe nytt at det gjøres en tildeling basert på hvilke behov det er. Det synes jeg alle ordførerne burde huske på, sier han og fortsetter:

- Jeg tenker at mange er litt slitne nå. Jeg velger å se positivt på det. Det er fint det er stor interesse i å få vaksine. Vi er avhengige av at mange ønsker å ta den. Nå er det heller ikke altfor mange uker til alle vil få tilbudet.

Full jubel

- Vi jublet i går, sier Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) til Dagbladet.

Hun forteller at de har meldt inn dette ønsket flere ganger.

- Bærum har hatt strenge og inngripende smittetiltak i meget lang tid. Smitten har vært høy og vi har hatt flere store utbrudd. Næringslivet har vært nedstengt.

JUBEL: Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) jublet over skjevfordelingen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
JUBEL: Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) jublet over skjevfordelingen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Hun påpeker at statssekretæren er tydelig på at «ingenting er hugget i sten», men at de har løpende vurderinger på hvem som skal få flere doser. Samtidig er Hammer Krog trygg på at Bærum blir stående på lista, og viser til at kommunen har hatt like lang nedstenging som Oslo.

- Jeg minner om at FHI har kommet med anbefalingene, som er tuftet på faglige råd. Det gjøres for at smittesituasjonen i landet som helhet skal gå fortere ned.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Sterke reaksjoner

Porsgrunn-ordfører Robin Martin Kåss (Ap) var blant dem som reagerte på den foreslåtte skjevfordelingen, og kalte regjeringens beslutning for «spinnvill».

- Regjeringen argumenterer med at man må prioritere sentrale byområder på Østlandet fordi de er mer sårbare, sa Kåss til Dagbladet og la til:

- Vi har et av de heftigste utbruddene her så langt i pandemien nå. Vi er jo like sårbare som de andre områdene på Østlandet og er et av landets tettest befolkede kommuner.

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) opplyste til NRK at hun nekter å gi fra seg vaksinedoser.

- Det er helt uforståelig. Jeg har en viss forståelse for at Oslo forfordeles, men dette går urimelig utover Tønsberg, sa ordføreren til Dagbladet.

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) uttrykket sin misnøyde overfor Aftenposten, og byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen sa til Bergens Tidende at han mener de også burde få flere vaksiner.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) kalte det en «merkelig vurdering», overfor TV 2. «Dette er komplett uforståelig», sa Holmestrand-ordfører Elin Gran Weggesrud til Drammens Tidende.

- Både Holmestrand, Tønsberg og kommuner i Grenland er nå på norgestoppen i smitte, også må vi avgi doser, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer