Svarer kritikerne: - Roter det til

Regjeringen har fått ramsalt kritikk fra industrien og næringslivet for håndteringen av strømkrisa. Støre mener bedriftenes krav vil rote det til for dem selv, men kan ikke svare på når det kommer nye tiltak.

KLAR TALE: Løsningen fra Norsk Industri vil rote det til for norsk næringsliv, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KLAR TALE: Løsningen fra Norsk Industri vil rote det til for norsk næringsliv, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Regjeringen møter kritikk fra alle kanter for sin håndtering av de skyhøye strømprisene. Tirsdag var industritopp og tidligere Ap-politiker Stein Lier Hansen ute med hard kritikk i Dagbladet.

- Jeg er virkelig skuffet. Regjeringen roter det til for seg selv og skaper helt unødvendig usikkerhet. De bedriver selvskading og det er trist å se på. Hva er poenget med å være et land med god økonomi hvis vi ikke tør å bruke de ekstraordinære inntektene som går rett inn i statskassa på grunn av skyhøye kraftpriser? Jeg frykter kua dør nå mens gresset gror, sa Lier-Hansen, leder i Norsk Industri.

Statsminister Jonas Gahr Støre svarer nå kontant på kritikken, og antyder at Lier Hansens løsninger er raske og uansvarlige.

- 50 milliarder rett ut

- Nå skal ikke jeg karakterisere Stein Lier Hansen, men han kommer med et forslag over natta som skal koste 40–50 milliarder rett ut i økonomien, sier Støre til Dagbladet og fortsetter:

- Hvis vi gjør det, roter vi det til for næringslivet. For næringslivet er avhengige av at vi får ned prisveksten. Når vi har fått ned prisveksten kan vi også bremse renteoppgangen. For hvert poeng renten går opp i Norge, er det 10 milliarder i ekstra kostnader for bedriftene.

Strøm ble ikke overraskende det store temaet da Støre møtte i Stortinget til spørretime onsdag. Mange har bitt seg merke i regjeringens lovnad om å snu hver stein for å finne løsningen på strømkrisa.

- Når kommer det nye, konkrete tiltak for å få ned strømprisene?

- Det grunnleggende svaret er at for å få strømprisene ned må vi få mer kraft, mer nett og mer energiøkonomisering. Så skal vi se på hvordan vi kan samarbeide med landene rundt oss, hvordan vi kan bruke kraften bedre.

- Krigen løper løpsk

Fra talerstolen åpnet Støre også for å regulere kraftutvekslingen med Europa strengere.

Statsministeren ville likevel ikke være med på at det er tilknytningen til det europeiske kraftmarkedet som er årsaken til de høye strømprisene.

- Det at markedet har løpt løpsk har jeg diskutert med SV tidligere. Vi må begynne i den andre enden: Krigen har løpt løpsk, sa han i et svar til SV-leder Audun Lysbakken.

- Det er Putin som herjer i Europa. Det er bortfallet av russisk gass. Det er avdekningen av den sårbarheten at Europa ikke har satset nok på fornybar vi nå ser, legger Støre til.

- Strømkrise i to–tre år

Støre mener det først og fremst er den nye ordningen med fastpris for bedriftene som er den umiddelbare løsningen nå.

- Næringslivet har bedt om å få stabile fastprisavtaler for kraft som kan gi dem en stabil, forutsigbar pris over tre år, fem år eller sju år. Det har regjeringen jobbet hardt for å legge til rette for og det markedet er nå der ute. Konkurransen virker og prisene er på vei ned. Det håper jeg skal virke, sier Støre.

Under utspørringen i Stortinget onsdag kom Støre også med en dyster spådom for mange. Han anslo at de strømkrisa vil vare i «et par–tre år» framover.

Det reagerer Rødts Sofie Marhaug sterkt på:

- To -tre år er for lenge for veldig mange bedrifter i Norge. Arbeidsplasser som kan forsvinne for godt. Da hjelper det ikke med masse mer ustabil kraft en gang i framtida, sier Marhaug til Dagbladet.

- Du får ikke ned prisene bare ved å bygge ut kraft. Det tar så lang tid at bedriftene og folk privatøkonomi kan bli knust, sier Rødt-politikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer