<strong>NEI TIL NYVALG:</strong> De britiske opposisjonspartiene er enige om å stemme mot et tidlig nyvalg. Storbritannia-ekspert mener de er livredde for hva statsminister Boris Johnson i så fall vil finne på. Foto: NTB Scanpix
NEI TIL NYVALG: De britiske opposisjonspartiene er enige om å stemme mot et tidlig nyvalg. Storbritannia-ekspert mener de er livredde for hva statsminister Boris Johnson i så fall vil finne på. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brexit-kaoset fortsetter:

Svarer med kynisk spill: - Livredde

Opposisjonen i Storbritannia er så livredde for Boris Johnsons brexit-planer at de sier nei til nyvalg selv om de er for, mener norsk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han er kneblet og lovpålagt til å utsette brexit til 31. januar. Likevel frykter opposisjonen nye brexit-påfunn fra Storbritannias uforutsigbare statsminister Boris Johnson.

Derfor vil ikke opposisjonen stemme for et nyvalg før 31. oktober, selv om Labour- og opposisjonsleder Jeremy Corbyn lenge har siklet etter en anledning til å kaste De konservative ut av regjeringen.

- De er livredde for hva Johnson kan komme til å finne på, sier Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder.

BYTTET: Den konservative parlamentarikeren Philip Lee leverte sin oppsigelse tirsdag. Han bytter til liberaldemokratene, og det betyr at Boris Johnson har mistet flertallet i Underhuset. Video: AP Vis mer

- Alle er forvirra

Det opposisjonen frykter er at Johnson - på finurlig vis - skal klare å tvinge Storbritannia ut av EU uten en avtale 31. oktober, selv om han er lovpålagt til å gjøre det motsatte.

Utlyser man et nyvalg, oppløser man samtidig parlamentet. I et slikt tilfelle frykter opposisjonen at Boris Johnson, og kanskje særlig Johnsons beryktede rådgiver Dominic Cummings, vil kunne utnytte den britiske konstitusjonen, ifølge Mustad.

- Konstitusjonen er så vanskelig. Den inneholder så mange smutthull det er mulig å hoppe inn i, og det gjør hele situasjonen kaotisk og vanskelig. Det er ikke bare norske lesere som er forvirra. Alle er forvirra, sier Mustad.

Og for å gjøre det hele enda mer uoversiktlig:

- Selv om den første loven sier en ting, kan parlamentet vedta en annen lov som sier noe annet og overstyrer den første, sier Storbritannia-eksperten.

BYTTET: Den konservative parlamentarikeren Philip Lee leverte sin oppsigelse i dag. Han bytter til liberaldemokratene, og det betyr at Boris Johnson har mistet flertallet i Underhuset. Video: AP Vis mer

Felles fiende

Og det er i kaotiske politiske landskapet i Storbritannia opposisjonen frykter at Johnson skal klare å finne en vei til mål.

Målet er brexit 31. oktober, «koste hva det koste vil». Det gjentok han torsdag, selv om han dagen før gikk på to sviende brexit-nederlag i Underhuset.

Derfor kalte Labour-leder Jeremy Corbyn inn resten av opposisjonen i Underhuset til et møte i går. Der var Corbyns mål å få et bredt forlik.

- Det opposisjonen må avklare, er hvordan de skal forholde seg til dette. Selv om de er uenig i politiske saker, har de det til felles at de ikke ønsker å forlate EU uten en avtale, sier Mustad.

De har også en felles fiende: Boris Johnson.

Kommer nyvalg

Fiendebildet har Johnson i stor grad bidratt til på egen hånd, mener Storbritannia-eksperten.

Han mener britenes statsminister kan takke seg selv for det politiske spillet og taktikkeriet han nå blir offer for.

- Johnson har selv spilt et kynisk spill ved å suspendere parlamentet og forsøke å tvinge gjennom brexit. Da må opposisjonen være kyniske tilbake. Det er kynisme i måten de tenker på nå, sier Mustad.

Han er likevel klar på at det vil bli utlyst et nyvalg, men tror det først vil bli vedtatt etter 31. oktober. Da er den avtaleløse brexit-faren avverget, i alle fall midlertidig.

- Det må komme et valg, for konstitusjonen tillater ikke en mindretallsregjering for lenge. Spørsmålet er når, sier Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer