Brexit-kaoset fortsetter:

Svarer med kynisk spill: - Livredde

Opposisjonen i Storbritannia er så livredde for Boris Johnsons brexit-planer at de sier nei til nyvalg selv om de er for, mener norsk ekspert.

NEI TIL NYVALG: De britiske opposisjonspartiene er enige om å stemme mot et tidlig nyvalg. Storbritannia-ekspert mener de er livredde for hva statsminister Boris Johnson i så fall vil finne på. Foto: NTB Scanpix
NEI TIL NYVALG: De britiske opposisjonspartiene er enige om å stemme mot et tidlig nyvalg. Storbritannia-ekspert mener de er livredde for hva statsminister Boris Johnson i så fall vil finne på. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han er kneblet og lovpålagt til å utsette brexit til 31. januar. Likevel frykter opposisjonen nye brexit-påfunn fra Storbritannias uforutsigbare statsminister Boris Johnson.

Derfor vil ikke opposisjonen stemme for et nyvalg før 31. oktober, selv om Labour- og opposisjonsleder Jeremy Corbyn lenge har siklet etter en anledning til å kaste De konservative ut av regjeringen.

- De er livredde for hva Johnson kan komme til å finne på, sier Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder.

- Alle er forvirra

Det opposisjonen frykter er at Johnson - på finurlig vis - skal klare å tvinge Storbritannia ut av EU uten en avtale 31. oktober, selv om han er lovpålagt til å gjøre det motsatte.

Utlyser man et nyvalg, oppløser man samtidig parlamentet. I et slikt tilfelle frykter opposisjonen at Boris Johnson, og kanskje særlig Johnsons beryktede rådgiver Dominic Cummings, vil kunne utnytte den britiske konstitusjonen, ifølge Mustad.

- Konstitusjonen er så vanskelig. Den inneholder så mange smutthull det er mulig å hoppe inn i, og det gjør hele situasjonen kaotisk og vanskelig. Det er ikke bare norske lesere som er forvirra. Alle er forvirra, sier Mustad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer