Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svarer om Afghanistan-krangelen nå

- Jeg er glad for at det blir høring, sa Strøm-Erichsen da forsvarstoppene kom til lukket høring på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET (Dagbladet.no): Akkurat nå er forsvarssjef Sverre Diesen inne på lukket høring i forsvarskomiteen på Stortinget sammen med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Her må de forsikre Stortinget om at styrkene i Afghanistan er rustet for sine oppgaver etter forrige ukes kritikk fra egne mannskaper.

- Jeg er glad for at det nå blir en høring, sa Strøm-Erichsen til Dagbladet.no på vei inn til komitéen.

Diesen hastet inn til møtet og hadde bare én kort kommentar:

- Nå skal jeg inn å redegjøre for forsvarkomitéen. Pressen snakker jeg med etterpå.

Vil kreve mer penger

Fremskrittspartiets formann Siv Jensen har allerede krevd hans avgang og det samme har langt på vei Befalets Fellesorganisasjon gjort.

Høyre har derimot fokus på Strøm-Erichsen, som er politisk ansvarlig for Forsvaret.

- Vi forholder oss til forsvarsministeren. Det er hennes ansvar å sørge for at vi har et budsjett i balanse. Det blir feil av politikere å drive og avsette forsvarssjefen, sier Høyres leder Erna Solberg til NTB.

En samlet opposisjon vil høyst sannsynlig kreve mer penger til Forsvaret. Kravet er bare blitt forsterket etter at forhandlingene om et bredt forlik om langtidsplanen for Forsvaret brøt sammen sist fredag.

MÅ FORKLARE SEG: Alt bråket rundt Forsvaret og styrkene i Afghanistan har ført til at Stortinget har innkalt forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen til høring. Foto: Scanpix
MÅ FORKLARE SEG: Alt bråket rundt Forsvaret og styrkene i Afghanistan har ført til at Stortinget har innkalt forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen til høring. Foto: Scanpix Vis mer

Jan Petersen har tidligere sagt at det kommer krisesignaler fra alle deler av Forsvaret, og han er ikke i tvil om at Forsvaret er grovt underfinansiert

Kuttet styrkene rett før avreise

Den betente situasjonen i Forsvaret toppet seg etter Diesens reaksjoner på kronikken til major Truls Kongssund i VG i forrige uke. Kongssund følte seg sveket av forsvarsledelsen fordi de kutter i Afghanistan-bidraget bare uker før avreise.

• Les også: Are føler seg ofret av Forsvaret.

Diesen svarte med å kalle kritikken «tøvete» og tilskrive den en «ung ambisiøs offiser» sin «personlige skuffelse over ikke få en så stor og fin avdeling han hadde sett for seg».

Manglende respekt

Men også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen må ta sin del av skylda, hevder noen. På et møte i forrige uke skal hun ha gitt full støtte til at Disen kunne refse soldatene i full offentlighet, sier en anonym kilde til VG.

Også en av Diesens nærmeste medarbeidere generalinspektør for Hæren Robert Mood er kritisk mot forsvarssjefens opptreden.

image: Svarer om Afghanistan-krangelen nå

- En av Forsvarets kjerneverdier er respekt. Respekt går ovenfra og ned, og nedenfra og opp. Sverre Diesen burde ikke har brukt ordet tøv.

• Les også: Forstår godt at gutta er forbanna.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!