Corona

Svarer på hytte-kritikken

- Helt feil, sier Høie om det han oppfatter som en framstilling av at han «nærmest rømte» til hytta etter å ha blitt informert om smitten i Oslo-området.

LOV Å VÆRE PÅ HYTTA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at det er flere grunner til at det ikke er innført hytteforbud. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert

Lørdag meldte TV 2 at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ble varslet om det ukontrollerte utbruddet av mutert virus i Oslo-regionen torsdag kveld, og dro til Stavanger og hytta fredag morgen. Det bekreftet Folkehelseinstituttet overfor kanalen.

Nå svarer Høie i et innlegg på sin Facebook-side.

- Jeg ser det er mange som reagerer på at jeg er på hytta i hjemfylket mitt i helga. TV 2 prøver å framstille det som om jeg nærmest rømte dit med en gang jeg fikk vite at det kom til å komme strenge råd i Oslo-området. Det er helt feil, skriver Høie.

Høie skriver at Helse- og omsorgsdepartementet og ham selv seint torsdag kveld fikk informasjon fra FHI om at den engelske virusvarianten var påvist hos to beboere i et sykehjem i Nordre Follo kommune i forbindelse med et utbrudd.

- I e-posten fra FHI sto det at det var planlagt at kommunen skulle offentliggjøre informasjon rundt det i løpet av fredagen. Jeg er bosatt i Stavanger og pendler hjem i helgene. Jeg fløy hjem til Stavanger tidlig fredag morgen, og reiste til hytta i Bjerkreim tidlig på ettermiddagen.

- Tilbake i Oslo i morgen

Høie har tidligere sagt til Dagbladet at han på det tidspunktet ikke var kjent med hvilke anbefalinger Helsedirektoratet ville komme med, eller kommunenes ønske om at beslutningene skulle fattes av regjeringen.

- Jeg er i kontinuerlig kontakt med fagfolk, departement og resten av regjeringen for å håndtere denne krisen. Jeg er like operativ fra hytta som hjemme. Jeg vil være tilbake i Oslo i morgen, sa Høie til Dagbladet.

Han sa videre at innbyggerne bosatt i de 10 østlandskommunene bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige.

STRENGE TILTAK: For å stanse utbruddet av den engelske virusmutasjonen i Nordre Follo, har regjeringen besluttet at det fra lørdag 23. januar kl. 12.00 skal innføres svært strenge tiltak i totalt ti østlandskommuner. Vis mer

Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig, ifølge Høie. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.

- Folk som allerede har reist på hytta fra disse områdene bør følge rådene om å unngå besøk, og holde avstand til andre. Vi har fått mange spørsmål om dette i dag.

- Bli der

Helsedirektoratet mener ifølge Høie at det er ikke noen i veien for at dem som er fra dette området og som allerede er på hytta, blir værende der hvis de følger råd og regler ellers.

Dette bekrefter assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad overfor Dagbladet TV.

- Da skal du bare bli der og reise hjem på vanlig måte. Men du må passe på at du ikke får besøk på hytta, ikke ha mer kontakt med andre enn nødvendig og følge akkurat de samme rådene som om du var hjemme, sier Nakstad.

Tidligere lørdag gikk statsminister Erna Solberg ut og oppfordret folk til å la være å reise på hytta.

- Grunnen til at man ikke ønsker å innføre et hytteforbud i hele landet, er at det er viktig at folk kommer seg ut. Det er viktig å finne steder hvor det kan skje på en trygg måte. Det å være utendørs med god avstand til andre er veldig trygt. Hvis du bare kommer deg dit du skal, uten å reise kollektivt eller sammen med andre. Sånn sett kan det være lurt å ha hyttekontor og det kan være lurt å være på hytta en periode hvis du er pensjonist for eksempel, sier Nakstad.

Han understreker at dette ikke gjelder de ti kommunene i Oslo-regionen som nå er underlagt strenge tiltak.

- For de ti kommunene er det absolutt vårt råd å ikke reise ut av kommunen. Når det gjelder landet for øvrig stiller det seg annerledes, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer