Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petter Stordalen

Svarer på klimakjeften

Petter Stordalen kalt hykler etter Ving-oppkjøp. Han sier han vil gjøre Ving og charterturismen mer bærekraftig.

NY VING-EIER: Onsdag ble en lykkelig Petter Stordalen annonsert som en av de nye eierne av reiseselskapet Ving. Video: NTB Scanpix Vis mer

Petter Stordalens selskap Strawberry annonserte onsdag kjøpet av hele Vinggruppens nordiske gren.

Han eier nå 40 prosent av chartergiganten, som står for enorme utslipp.

Slik Dagbladet skrev i går selv utgjorde selskapets samlede utslipp fra 2017/2018 890 000 tonn CO2.

- Bærekraftig turisme

Til sammenlikning er klimagassutslippene fra all innenriks sivil luftfart ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) i 2015 1,28 millioner tonn, som er de siste offisielle tallene.

Den svenske kommentatoren Nathalia Kazmierska mener det er «hyklersk» å kalle seg klimaforkjemper samtidig som Stordalen kjøper store deler av et flyselskap.

Dagbladet fikk onsdag ikke svar på kritikken fra Stordalen. I dag forteller han at han er opptatt av å gjøre Ving og charterturismen mer bærekraftig.

- Vi er opptatt av å bidra til en mer bærekraftig turisme ved å ta i bruk ny kunnskap og ny teknologi. Gjennom Nordic Choice Hotels har vi gjennom mange år vist at vi tar dette på alvor, sier Stordalen i en kommentar til Dagbladet.

KLIMAKJEFT: Petter Stordalen må tåle kritikk for at han nå har kjøpt chartergiganten Ving. Her besøker han dt danske charterselskapet Spies, som ligger under Vinggruppen, torsdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
KLIMAKJEFT: Petter Stordalen må tåle kritikk for at han nå har kjøpt chartergiganten Ving. Her besøker han dt danske charterselskapet Spies, som ligger under Vinggruppen, torsdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Vis mer

Stordalens Strawberry og det britiske fondet TDR er nå begge eiere i Ving og Hurtigruten. Som kjent har også Stordalen kontroll over hele Choice-kjeden. Nå dekker eierandelene hans i reiselivsbransjen hele næringskjeden.

Peker på Hurtigruten

Han peker på grep som blant annet er gjort i Hurtigruten.

- Som eier i Hurtigruten, har Strawberry bidratt til å utvikle Hurtigruten i en mer bærekraftig retning. Hurtigruten har kuttet all tungolje, investert i nye hybridskip og investert store beløp i mer bærekraftig drivstoff og elektrifisering, sier Stordalen.

Petter Stordalen selv har flere ganger predikert et brennende klimaengasjement i offentligheten.

Han og kona Gunhild (40) står blant annet bak Stordalen Foundation, som er kjent for EAT-initiativet. Fondet er til for å støtte arbeid som skal løse helse-, miljø- og klimautfordringer.

- På samme måte skal vi jobbe for å utvikle Ving og charterturisme i mer bærekraftig retning. Selskapet er allerede på god vei. Ving har allerede de laveste utslippene i sitt marked per passasjer, og vi skal fortsette å redusere disse, sier Stordalen.

- Ingen quick fix

De samlede klimagassutslipp knyttet til reiseliv var i 2018 3,6 millioner tonn CO2, ifølge NHO. Sektoren er blant dem med aller høyest utslippsvekst. Ifølge NHO var veksten mellom 2012 og 2018 på 31,4 prosent.

Ifølge en studie publisert i Nature i fjor, står internasjonal og innenlands turisme for åtte prosent av drivhusgassutslippene. Det klimaavtrykket øker raskt, spesielt på grunn av oppgangen i antall flyreiser. Forskerne regner der med en vekst på fire prosent årlig.

Klimagassutslippene per kjørte passasjerkilometer for fly er halvert de siste 20 åra, fortalte klimaforsker Borgar Aamaas ved Cicero til Dagbladet i går. Utgiftene går likevel opp, fordi så mange flere flyr.

- Det finnes ikke noe quick fix for bransjen, sier han.

Stordalen peker på flere tiltak Ving har gjennomført.

- Selskapet miljøsertifiserer sine hoteller og utvikler stadig hotellene og transporten i mer bærekraftig retning. I tillegg klimakompenserer Ving alle sine reiser for å bøte på utslippene som kommer som følge av virksomheten i dag, sier Stordalen.

Ving innførte i april i år klimakompensasjon på alle sine reiser, som i praksis skal føre til at utslipp går ned andre steder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media