Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen-saken

Svarer på kritikken

Forholdet mellom politiet og Hagen-familien er kjølig. Nå svarer politiet på noe av kritikken mot dem.

SVARER: Politiadvokat Haris Hrenovica i Øst politidistrikt svarer på noe av kritikken fra familien Hagen. Mye kan han ikke kommentere av hensyn til etterforskningen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SVARER: Politiadvokat Haris Hrenovica i Øst politidistrikt svarer på noe av kritikken fra familien Hagen. Mye kan han ikke kommentere av hensyn til etterforskningen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

I løpet av de 19 månedene som har gått siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra Sloraveien 4 på Lørenskog, har Hagen-familiens forhold til politiet blitt stadig kjøligere.

Årsaken er ifølge familien en rekke politifeil.

Blant det de reagerer på er at uniformert politi møtte Tom Hagen på Shell-stasjonen i Knatten-krysset på forsvinningsdagen, og at bilen hans ble stående igjen der.

I trusselbrevet som lå igjen i boligen hadde Tom Hagen fått beskjed om å ikke kontakte politiet, og familien mener det ikke ble tatt tilstrekkelig høyde for at de antatte kidnapperne kunne følge med.

Milliardæren har også reagert på at politiet ikke satte i gang åstedsundersøkelser i boligen umiddelbart.

- Gjorde undersøkelser

Dagbladet har fått opplyst at det ikke ble satt i gang krimtekniske undersøkelser i Sloraveien før 6. og 7. november 2018.

Påtaleansvarlig Haris Hrenovica sier at dette ikke stemmer. Han forklarer at det ble igangsatt krimtekniske undersøkelser allerede på ettermiddagen på forsvinningsdagen - ikke lenge etter at Tom Hagen kontaktet politiet i 14-tida.

- Kriminaltekniske undersøkelser handler ikke om å iverksette mest mulig på kortest mulig tid, men om å analysere hvilke prøver og metoder som skal benyttes ut i fra forhold på stedet. Dette for å øke sannsynligheten for å kunne sikre relevante spor. En for rask og for lite gjennomtenkt tilnærming kan potensielt ødelegge viktige spor for godt. Politiets mål var å iverksette de riktige kriminaltekniske undersøkelser så raskt som mulig, og samtidig ikke eksponere arbeidet på stedet, sier han.

Ifølge Dagbladets opplysninger var sivilt politi ved boligen samme kveld for å blant annet fotografere huset. Dette ønsker ikke Hrenovica å kommentere.

Han ønsker heller ikke å kommentere hvorfor det var uniformert politi som møtte Tom Hagen på forsvinningsdagen.

- Dette beror på polititaktiske vurderinger. Vi har ingen ytterligere kommentar til dette nå, sier Hrenovica.

Han understreker imidlertid at Hagens bil ble fjernet fra bensinstasjonen etter cirka tolv timer.

ANSVARLIG: Politiets påtaleansvarlig i forsvinningssaken, Haris Hrenovica, kommenterer den siste utviklinga i saken, og utelukker ikke flere pågripelser - også i utlandet. Video: Marie Røssland / Foto: Henning Lillegård Vis mer

Konkrete trusler

I trusselbrevet som lå igjen i Sloraveien 4, ble hele Tom Hagens nærmeste familie gjenstand for trusler, men bare to medlemmer av familien - i tillegg til Tom og Anne-Elisabeth Hagen - ble nevnt ved navn: Tom Hagens datter og hennes ektemann.

Dattera er blant dem som har reagert sterkest på politiets håndtering av forsvinningssaken. I oktober 2019 forfattet hun et brev hun hadde til hensikt å sende til Riksadvokaten. Brevet inneholder en rekke anklager mot politiet.

Av familien omtales brevet som «et rop om hjelp», men det ble aldri sendt. Blant annet fordi Tom Hagen ikke ønsket å gå i konflikt med politiet.

Men konflikten mellom politiet og familien skal ha tilspisset seg ytterligere da Tom Hagen ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Anne-Elisabeth.

Dagbladet er kjent med at milliardæren selv fortsatt har tillit til politiet. Politiet på sin side har omtalt ham som lite samarbeidsvillig.

- Full tillit

På grunn av den åpne isfronten, samt kritikken mot at politiets bevis ikke en gang holdt til å varetektsfengsle Tom Hagen i fire uker, har Dagbladet stilt spørsmål om hvorvidt det har vært et tema å erstatte hele eller deler av etterforskningsgruppa.

Dette har Hrenovica tidligere avvist, og uttalt at politiet har full tillit fra politimesteren, statsadvokaten og Riksadvokaten.

Dagbladet kontaktet derfor Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud, som bekreftet uttalelsene fra Hrenovica.

- Riksadvokaten er blitt orientert ved ulike anledninger om etterforskingen av nevnte sak og vi har full tillit til de som arbeider med den. Utover det finner vi det ikke riktig å uttale oss om en pågående sak, men viser til Oslo statsadvokatembeter som nærmeste overordnede for politidistriktet med henhold til straffesaksbehandlingen, svarte kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas på vegne av Maurud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!