Valgboden:

Svarer på kritikken

Regjeringen får krass kritikk i en ny kronikk i Dagbladet. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier hos Dagbladets valgbod at han forstår kritikken.

VALGBODEN: Helseminister Bent Høie svarer på kritikken hos Dagbladets valgbod. PROGRAMLEDER: Steinar Solås Suvatne. VIDEO: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

I en kronikk i Dagbladet tirsdag, rettet Marlene Ramberg i organisasjonen Løvemammaene, krass kritikk mot regjeringen, under overskriften «Slipp pandemien fri, det er skolestart!».

«Vi trenger smittetiltak som gult nivå, håndsprit og munnbind en stund til. Vi trenger beskyttelsen som resten av samfunnet fikk. Vi trenger en plan, litt mer gjennomtenkt og sofistikert enn «sett deg opp i kørja og la ballongen gå»! Nå er nok faen meg nok, for oss også!», heter det i kronikken.

NEKTER Å STILLE: Frps partileder Sylvi Listhaug avlyste intervju i Valgboden-sendinga til Dagbladet dagen før. Video: Dagbladet TV Vis mer

Stigende smitte

Smittetallene har den siste tida skutt i været, og flere skoler har opplevd store smitteutbrudd. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har tidligere uttalt at høstens smittestrategi ikke har fungert godt nok. Han er tirsdag til stede i Dagbladets valgbod for å svare for kritikken.

- Er det ikke nok snart? spør programleder Steinar Suvatne.

- Det er ikke sånn at vi bare kan si at det er nok, så er dette over. Vi er nødt til å ha en beredskap etter at vi har kommet over i en normal hverdag, fordi at det kan oppstå nye situasjoner - spesielt med nye mutasjoner, sier Høie, og legger til:

- FØLGER PLANEN: Helse- og omsorgsminister (H) sier hos Dagbladets valgbod at regjeringen fortsatt følger planen som ble offentliggjort før sommeren. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
- FØLGER PLANEN: Helse- og omsorgsminister (H) sier hos Dagbladets valgbod at regjeringen fortsatt følger planen som ble offentliggjort før sommeren. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Regjeringen sin plan er veldig tydelig og ble offentliggjort før sommeren, og det er den vi følger nå, sier han.

Helseministeren framholder at regjeringens strategi er å ha kontroll på smitten.

FREUDIAN SLIP?: Det er mye man skal tenke på når man møter Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til debatt. Vis mer

Føler seg glemt

Ramberg er medlem i organisasjonen Løvetannmammaene, som er en organisasjon som jobber med å opplyse om og forbedre syke og funksjonshemmede barn og unges rettigheter i Norge.

Hun sier til Dagbladet at barnet hennes på fem år er et av de barna som sannsynligvis ikke hadde overlevd en covid-19-infeksjon.

Ap-leder Jonas Gahr Støre møter MDG-leder Une Bastholm til en debatt i Dagbladets valgbod om oljepolitikk og hva vi kan vente oss av en eventuell rødgrønn regjering. Vis mer

- Vi løvemammaene er ganske lei av at norske helsemyndigheter til stadighet glemmer våre barn. Hvor er tiltakene for våre barn som ikke kan vaksineres? Hvorfor er ikke våre barn verdt å beskytte? Vi mottar stadig mailer fra fortvila foreldre som lurer på hvorfor vi er glemt, sier Ramberg i videoen.

- Har du glemt de med syke barn, Bent Høie? Marlene opplever det sånn, sier Suvatne.

- Jeg forstår det veldig godt. Vi har nå levd i ei tid da alle er opptatt av å beskytte seg mot denne smitten. Nå er veldig mange vaksinert og det betyr også at samfunnet åpnes mer opp. Mitt store ønske er også at vi skal få godkjent vaksine til barn under 12 år, sier Høie.

FHI: R-tall på 1,6

Coronasmitten økte med 24,6 prosent i forrige uke, viser en gjennomgang av de daglige smittetallene. Til sammenlikning nærmest doblet smitten seg uka før, ifølge NTB. Totalt ble det registrert 10 236 coronasmittede i forrige uke.

Uka før var smitteøkningen på 8214 etter å ha steget med 89,2 prosent fra uka før der igjen.

I forrige uke beregnet FHI at R-tallet var på 1,6, men understrekte at dette var usikkert. Tallet viser hvor mange hver person som er smittet, smitter videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer