«Debatten» - Erna Solberg

Svarer på kritikken

Torsdag kveld hagler kritikken mot NRKs «Debatten». - Hvis du satt og forventet nok et revolverintervju, skjønner jeg at du blir skuffa, sier Solvang til Dagbladet.

Fredrik Solvang fikk en beskjed på øret under «Debatten» tirsdag kveld. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Har NRK rotet med manusene og gitt Lindmo sitt til Fredrik Solvang? skriver Johan Vasara, avgått Ap-statssekretær, på X/Twitter.

Han er blant dem som reagerer på NRKs «Debatten»-sending med Erna Solberg torsdag kveld.

Kritikerne mener at programleder Fredrik Solvang lot Solberg slippe for lett unna - og sammenlikningene med Anne Lindmos talkshow sitter løst.

- Dette skulle aldri være en utspørring, fra redaksjonens side. Vi kom sist i rekka av 17 intervjuer. Jeg har så stor respekt for alle de dyktige journalistkollegene som har vært i sving og gjort beinharde intervjuer med Erna Solberg i hele dag. Så stor respekt at jeg ikke ville prøve å verken gjenta eller overgå de veldig gode intervjuene som er gjort.

Det sier «Debatten»-programleder Fredrik Solvang til Dagbladet torsdag kveld.

- Så det var en klar tanke bak. Når vi kommer sist - og det visste vi jo fra i går, da avtalen ble gjort - så måtte vi gjøre noe helt annet. Det ville ikke vært noe poeng i at jeg stilte de samme spørsmålene som alle har stilt hele dagen - og fått de samme svarene. Dessuten tror jeg veldig mange er nysgjerrige på hvordan Sindre og Erna har det - selvfølgelig.

- En bevisst tanke om å gå inn for en myk landing etter intervjumaratonet?

- Ikke en myk landing, men å prøve å ikke repetere det alle andre journalister har gjort i løpet av dagen, og stille de samme spørsmålene. Det ville ikke gitt noe nytt.

Se Dagbladets intervju med Erna Solberg her.

- Ikke parterapi

I stedet ønsket Solvang å gi et innblikk inn i en side av saken som har fått mindre oppmerksomhet på en dag med sterkt fokus på tidslinjer, detaljer og hvem som visste hva når.

- Alle mediene fikk cirka 25 minutter hver i dag. Hadde jeg hatt 25 minutter, hadde heller ikke valgt å fokusere på følelsene hennes. Da må du stille de viktigste spørsmålene. Men siden alle allerede hadde stilt de spørsmålene på forhånd, var spørsmålet hva vi kunne gjøre.

Politisk kommentator i Dagbladet Sondre Hansmark mener Høyre har lyktes med sin strategi om å lage en «sympatipakke» for Erna Solberg i forbindelse med ektemannens aksjehandler. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Politisk rådgiver for Arbeiderpartiet, Sunniva Bjerkaas, er blant dem som er kritiske torsdag kveld. Hun kaller seansen for en «parterapitime» i et innlegg på X/Twitter.

- Jeg kan skjønner hva hun sier. Det er for så vidt ikke parterapi - da skulle Sindre ha vært der, svarer Solvang.

- Skjønner at du blir skuffa

Solvang har like fullt forståelse for reaksjonene, sier han.

- Hvis du satt og forventet nok et revolverintervju, skjønner jeg at du blir skuffa. Men det var ikke noe poeng i at jeg skulle gjøre det, når hele dagen hennes allerede hadde bestått av det.

- Men tror du alle «Debattens» seere har sett alle intervjuene til Dagbladet, VG og så videre?

- Vi kan ikke bli «Dagsrevyen» heller, som oppsummerer alt som har skjedd i verden. Dessuten tror jeg at folk om ser «Debatten», holder seg sånn noenlunde oppdatert i nyhetsbildet i løpet av en dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer