Svarer på Nato-grep

Russland oppretter ny militærgruppe i nordvest - mot Norden. Det sier den russiske forsvarsministeren.

NY GRUPPE: Russland vil etablere en ny forsvarenhet. Foto: Sputnik / Mikhail Metzel / Poo / NTB
NY GRUPPE: Russland vil etablere en ny forsvarenhet. Foto: Sputnik / Mikhail Metzel / Poo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag formiddag inntok Russlands president Vladimir Putin talerstolen under et utvidet møte i det russiske forsvarsdepartementet. Putin la fram sine planene for året som kommer.

70-åringen fortalte at han lover blant annet å styrke det russiske militærets kapasiteter og understreker at staten ikke har en budsjettramme.

Onsdag sier Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu at på grunn av Natos foreslåtte innlemmelse av Sverige og Finland, vil Russland opprette en ny forsvarsenhet i nordvest.

Det skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

I mai leverte Sverige og Finland inn sine søknader om å få bli medlemmer av Nato. Generalsekretær for Nato, Jens Stoltenberg, sa i slutten av november at det er på tide å ønske Sverige og Finaland velkommen, og la samtidig til at godkjenningsprossessen er nesten fullført.

Dette er nyheter som ikke har falt i godt jord hos russerne. Sjogu sier nå at Russland vil ta grep.

- Gitt Natos ønske om å bygge opp militær kapasitet nær den russiske grensen, samt utvide den nordatlantiske alliansen mot Finland og Sverige, er det nødvendig å skape en passende enhet soldater i det nordvestlige Russland, sier Sjoigu.

- Repetisjon fra tidligere

Oberstløytnant og hovedlærer ved Stabsskolen, Geir Hågen Karlsen, mener Norge har lite å frykte etter de russiske uttalelsene.

- Hvis du ser på summen av alle sakene som Putin og forsvarsministeren var innom i dag, så er alt sammen bare repetisjon fra tidligere. Den eneste forskjellen er at de sier det samtidig, og at de sier det ganske høyt, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til NTB.

Karlsen tror motivet for uttalelsene er å legitimere krigen innad i Russland, og tror også det kan være en del av motivet å forsøke å avskrekke Vesten fra å gi ytterligere våpen til Ukraina.

- Jeg er helt sikker på at Vesten vil fortsette med dette. Jo verre de russiske styrkene farer fram, jo lavere blir terskelen for å støtte Ukraina, sier Karlsen.

Også kollega ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, tar tilsynelatende uttalelsene fra Kreml med stor ro.

- Personlig tror jeg bare det er snakk om å bygge opp igjen de styrkene som befant seg i disse områdene tidligere, sier Ydstebø til NTB.

Han poengterer at flere av styrkene i dette området ble sendt til Ukraina i begynnelsen av krigen.

- Sånn jeg leser det er det ikke noen umiddelbar fare for at de skal angripe Vesten, sier Ydstebø.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer