Svarer på rystende stikk

I et Facebook-innlegg der han støttet folkeavstemninger i Donbas, skrev Carl I. Hagen at han var skuffet over Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Nå får han svar.

SVARER: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, sier til Dagbladet at det slett ikke er noe nytt at Carl. I Hagen er skuffet over ham. Video: Vegard Kvaale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Nok en gang har stortingsrepresentant og tidligere Frp-leder Carl I. Hagen skapt furore med et Facebook-innlegg.

Mens resten av verden var raskt ute med å fordømme de varslede folkeavstemningene i de russisk-okkuperte områdene i Donetsk og Luhansk i Ukraina, gikk Carl I. Hagen denne uka helt motsatt vei.

Han tok til orde for at Norge burde sørge for at valget går «riktig» for seg, og uttrykte i samme melding skuffelse over Natos generalsekretær Jens Stoltenbergs holdning i saken. Kort tid etter ble innlegget slettet.

Nå får han svar.

- Alltid vært skuffet

- Ukraina er et land som er angrepet. En brutal invasjonshær har forsøkt å ta kontroll over store deler av landet og mange mennesker er drevet på flukt. Og så skal de okkupasjonsstyrkene lagene en folkeavstemning. Det er brudd på folkeretten, det er absolutt null respekt for Ukrainas suverenitet, og det er fordømt av det store flertallet av verdens land, sier Stoltenberg til Dagbladet og fortsetter:

- Carl I. Hagen har i sitt politiske liv og så lenge jeg og han har diskutert, vært skuffet over meg. Så at han er skuffet over meg nå, det er ingen nyhet.

SKJERMDUMP: Facebook
SKJERMDUMP: Facebook Vis mer

Frp har tatt avstand fra Hagens uttalelser, men flere politiske tungvektere har reagert sterkt på den tidligere Frp-lederens holdning.

Tidligere utenriksminister og nåværende leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide (H), kalte uttalelsen for «rystende».

- Bred støtte i Norge

- Dette har Carl I. Hagen ment siden 2014, og det er like rystende nå som da, sa Søreide til Dagbladet.

Hun la også til at Hagen «igjen helt tydelig stiller seg på feil side av historien».

I etterkant av publisering svarte Carl I. Hagen til Dagbladet at han har «ingen kommentar utover at kritikken bygger på en feil forståelse av hele Facebook meldingen som ble slettet da flere åpenbart ikke leste hele meldingen og tilla meg synspunkter og holdninger jeg ikke har».

I februar, før Putin startet den fullskala invasjonen av Ukraina, hadde Hagen imidlertid også et utspill som tok til orde for at Norge burde kreve en folkeavstemning i Donetsk og Luhansk.

På spørsmål fra Dagbladet om Stoltenberg finner det bekymringsfullt at en sentral norsk politiker uttaler seg på denne måten, svarer Stoltenberg at det er tydelig at Norge står fast og sterkt på Natos linje.

- Den norske regjeringen og det store flertallet på Stortinget har tatt klart stilling til noe som er en brutal angrepskrig mot et annet land. Norge gir - med bred støtte i Stortinget - militær støtte til Ukraina. Det blir verdsatt, det gjør en forskjell på slagmarken og det gjør at sannsynligheten for at Ukraina kan fortsette som et demokratisk, fritt land, øker, sier Stoltenberg og konkluderer:

- Det er det viktigste. Hva enkeltrepresentanter måtte mene, det er faktisk ikke så viktig.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer