Svarer på Støres populist-angrep

Jonas Gahr Støre (Ap) gikk til overraskelses-angrep på «sin venn Trygve». Men det går ikke inn på lederen av Senterpartiet, som kan gjøre sitt beste lokalvalg noensinne.

FLYR HØYT: Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum bød journalistene på jordbær og det vanlige gode humøret på partiets oppsummerende pressekonferanse. Vedum trekker på skuldrene av gårsdagens populist-angrep fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. Video: Jørgen Gilbrant. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Allerede før valget har Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet satt en rekord. Aldri har partiet stilt flere lister, det er bare tre kommuner der du ikke kan stemme på den blide partilederen fra Stange.

Det er et resultat av iherdig jobbing fra partiledelsen som har reist rundt til alle de hvite flekkene på kartet og invitert til folkemøte og oppstart av lokallag.

Resultatet viser seg allerede i antall lister, men også på meningsmålingene der Senterpartiet ligger an til å gjøre et brakvalg. På enkeltmålinger er partiet nå større enn rekordåret 1993, da Senterpartiet fikk 16,3 prosent av velgerne.

Men da hadde partiet drahjelp av EU-kampen. Nå er det sentralisering som er det store temaet.

Støre: - Ja, ja og nei, nei

Arbeiderpartiet på sin side ligger an til å gjøre et av sine dårligste - om ikke det dårligste - lokalvalg noensinne.

Det var tydelig at Ap-leder Jonas Gahr Støre, på sin halvårlige pressekonferanse, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum serverer enkle løsninger.

- Trygve er min venn, og jeg har ikke noe negativt å si om ham, sa Støre.

Før Ap-lederen ramset opp sakene der Vedum gir enkle svar på kompliserte utfordringer.

- Han sier nei, nei og ja, ja. Han er imot alt som er nytt, sa Støre, og lovet at Ap aldri vil bli noe slagord-parti.

Vedum ler

Trygve Slagsvold Vedum er overrasket over angrepet fra Støre.

- Jeg sier bare det jeg mener! Jeg ønsker å utvikle tjenester der folk bor og bruke hele landet.

- Du sier nei til politireform, sykehusreform og så videre.. Nei, nei, nei kommer fra deg, sier Støre.

- Men det er et ja til politi i nærmiljøet. Det er ja til å ha tillit til de lokale politisjefene, ikke den sentralstyringen som nå skjer. Så er det ja til å ha et godt ambulansetilbud på små og store steder. Det er ja til å beholde Ullevål sykehus der det er i stedet for å lage en ny mastodont på Gaustad.

- Det er ulike syn, så får folk bestemme selv hva de mener i valget til høsten, sier Vedum

- Uklokt av Ap

- Ble du litt overrasket over at Støre gikk til angrep på deg i går?

- Jonas er en bra kar. Selvfølgelig er det litt konkurranse mellom partier, så får han velge sine slag. Min hovedmotstander er Erna Solberg og Siv Jensen, fordi de fører en sentraliserende politikk med større forskjeller.

Arbeiderpartiet - og Støre - gikk i forlik med regjeringspartiene i forrige stortingsperiode om blant annet politireformen. En reform nå Støre kritiserer regjeringen for gjennomføringen av.

Vedum skulle ønske at Støre i stedet hadde lyttet til Senterpartiet fra starten av.

- Vi synes det var veldig uklokt av Arbeiderpartiet. Vi sa fra dag én da nærpolitireformen kom at det ville bli en fjernpolitireform. De som har uniformen på bekrefter dessverre at det har blitt sånn. Ap tok det valget, så får de svare for det. Vi vil ha en annen kurs, sier Vedum.