Svarer på voldtektsanklagene med karakterdrap

Tidligere pater Kjell Arild Pollestad mener han er utsatt for et fadermord av sokneprest Reidar Voith. Nå svarer han i dagbokform.

20110906: Kjell Arild Pollestad gir ut ny dagbok. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
20110906: Kjell Arild Pollestad gir ut ny dagbok. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

— Dette er en slags kriminalroman fra virkeligheten, skrevet av den myrdede, sier Kjell Arild Pollestad, tidligere pater i Den katolske kirke.

Den språkmektige og markante samfunnspersonligheten gir nå sin versjon av hva som skjedde da sokneprest Reidar Voith 8. april i fjor anklaget ham for to voldtektsforsøk på forsiden av VG. Voldtektsforsøkene skal ha skjedd tilbake i 1994.

I boka «Anklaget, Dagbok 2008-2011», som kommer i landets bokhandlere denne uka, retter Pollestad ramsalt kritikk mot ledelsen i Oslo katolske bispedømme. Samtidig kommer Pollestad med en serie negative karakteristikker og påstander om sokneprest Voith, mannen som framsatte anklagene som endte med at han trakk seg fra prestegjerningen i august i fjor.

Far-sønn-forhold Pollestad går i boka langt i å karakterisere Voith som en sjalu og løgnaktig person, og han spekulerer i om soknepresten i Vår Frue Kirke i Porsgrunn selv har vært utsatt for seksuelle overgrep.

Voith kom under Pollestads vinger allerede som 17-åring og de to hadde tett kontakt gjennom en årrekke, også etter de to angivelige voldtektsforsøkene i 1994. Pollestad omtaler Voith som en sønn han har mistet.

NY BOK: Kjell Arild Pollestad svarer på voldtektsanklagene i sin nye bok.
NY BOK: Kjell Arild Pollestad svarer på voldtektsanklagene i sin nye bok. Vis mer

Kjernepunktet for Pollestad er at de fortsatte å ha nær kontakt fram til 1996:

«Men mitt lille spørsmål til ham er stadig det samme: Hvordan kunne han fortsette å være min gode venn i to år etter en slik «opplevelse», klage over at jeg ringte for sjelden, og til og med ønsket å ha sitt praktikum hos meg?», skriver Pollestad.

— Brukt i et maktspill — Når man blir anklaget og hengt ut som voldtektsmann, må man få forsvare seg. Denne boka retter seg på ingen måte mot Reidar Voith. Det ordet mange har brukt om hva som skjedde meg er karakterdrap, min identitet var i stor grad knyttet til det å være prest. Noen personer har brukt Voith i et maktspill for å få meg fjernet.

— De har lyktes, sier Pollestad, som på ingen måte ønsker å diskutere om Voith angripes i hans nye bok.

— De hatet meg Hovedangrepet i Pollestads bok går imidlertid ikke på Reidar Voith, men på Den katolske kirke i Norge. Pollestad mener han er utsatt for en konspirasjon, der enkeltpersoner i ledelsen av bispedømmet i Oslo har arbeidet for å få ham fjernet.

— Sånn som de hatet meg, hadde de gått til anmeldelse i 1996, hvis det var noe reelt i denne saken.

Pollestad skriver i detalj om hvordan dagene var da Voith sto fram i VG og fortalte at han var blitt forsøkt voldtatt.

— Jeg er ikke bitter Det er nå over ett år siden Pollestad trakk seg som prest — på SMS til sin tidligere venn biskop Bernt Eidsvig.

— Noen kan mene du er bitter når du går til angrep på Reidar Voith og ledelsen i Den katolske kirke i Norge. Er du det?

— Nei, jeg er ikke bitter, jeg har bare en sorg, sier Pollestad, som sørger over at han ikke lenger har jobben som lykkelig prest.

Dagbladet forsøkte i går gjentatte ganger å komme i kontakt med Reidar Voith via telefon, epost og ved oppmøte i Vår Frue Kirke i Porsgrunn, uten å lykkes.

Forlagssjef Anne Fløtaker i Cappelen Damm sier i et svar til Dagbladet:

— Voith har gitt, og kan selvfølgelig fortsatt gi, sin versjon av saken. Boka «Anklaget» er Kjell Arild Pollestads versjon.

POLLESTAD-ELEV: Pater Reidar Voith i Vår Frue Kirke i Porsgrunn var Kjell Arild Pollestads tidligere elev og venn. Nå har de ikke snakket med hverandre på over et år og Pollestad mener han ble utsatt for et fadermord da Voith framsatte anklager om at han ble forsøkt voldtatt av sin tidligere mentor. 
Foto: Alf Ove Hansen
POLLESTAD-ELEV: Pater Reidar Voith i Vår Frue Kirke i Porsgrunn var Kjell Arild Pollestads tidligere elev og venn. Nå har de ikke snakket med hverandre på over et år og Pollestad mener han ble utsatt for et fadermord da Voith framsatte anklager om at han ble forsøkt voldtatt av sin tidligere mentor. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer