MÅ GI SVAR: Barne-, og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) er bedt om å svare for selvforsvarspengene som fant veien til organisasjoner med tilknytning til SU, uten at andre organisasjoner fikk mulighet til å søke om midlene.  Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
MÅ GI SVAR: Barne-, og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) er bedt om å svare for selvforsvarspengene som fant veien til organisasjoner med tilknytning til SU, uten at andre organisasjoner fikk mulighet til å søke om midlene. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Svarer Stortinget om selvforsvarspenger denne uka

Statsråd Audun Lysbakken gikk rett fra pappaperm til kritikk mot pengedryss over sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Audun Lysbakken har vært i omsorgspermisjon med sin nyfødte sønn, har Dagbladet avslørt hvordan han har bevilget penger til egen partiorganisasjon uten å lyse ut potten midlene kom fra.

Første dag på jobb etter pappaperm, må Lysbakken forberede svar til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som har bedt likestillingsministeren redegjøre for en rekke punkter etter Dagbladets avsløring.

Han har ikke villet svare på Dagbladets spørsmål mens han har vært hjemme - og svarer like lite nå.

- Jeg har tross alt hatt andre ting å konsentrere meg om disse ukene, men følger samtidig med på alt som skrives om departementet. Det har ikke vært anledning til å gå nærmere inn i saken, men det har jeg startet med nå, sier Lysbakken til Dagbladet.

Rett rekkefølge Dagbladet har skrevet om flere andre organisasjoner som har lengre erfaring enn dem som fikk penger. Likevel ble de ikke tipset av departementet, som bare kontaktet Jenteforsvaret, og LLH Sør-Trøndelag.

- Beklager dere at ikke flere ble orientert om at de kunne søke?

- Dette er midt i kjernen på det vi skal svare komitéen på. Vi skal trekke våre konklusjoner og gi svar, men det er viktig å gjøre dette i rett rekkefølge.

- Var du eller andre i departementet involvert i prosessen før pengene ble delt ut?

- Det er også et av spørsmålene komitéen har spurt om, svarer Lysbakken.

Mulige regelbrudd For Lysbakken kan ha brutt «Reglement for økonomistyring i Staten».

- Hovedregelen i det statlige økonomiregelverket er at statlige tilskudd skal kunngjøres på en slik måte at en kan nå hele målgruppen som tilskuddsbevilgningen tar sikte på, har direktør i Direktoratet for økonomistyring (DFØ), Marianne Andreassen, opplyst til Dagbladet.

Statssekretær Henriette Killi Westhrin, som har håndtert saken i statsrådens fravær, har tidligere bekreftet at tildelingen har skjedd etter en lukket søknadsprosess.

- Meg bekjent har det ikke vært en åpen søknadsprosess, men vi er blitt kontaktet av organisasjoner og på bakgrunn av dette har vi bevilget, sa hun.

Andreassen i Direktoratet for økonomistyring ville ikke uttale seg om departementet i denne saken har brutt regelverket.

- DFØ har ikke  grunnlag for å si noe om dette, og det heller ikke vår rolle å gå inn i enkeltsaker.

Heller ikke Finansdepartementet har ønsket å si noe om dette, og nøyer seg med å understreke at hvert enkelt departement har et selvstendig ansvar for å følge regelverket.

- Svarer denne uka - Når Stortinget har stilt spørsmål, skal de få svar før jeg før jeg begynner å svare media. Men verken Stortinget eller media skal vente lenge, svarene kommer i løpet av denne uka, så snart det er klart. Det ser jeg fram til, det er sagt og skrevet ting som jeg gjerne skulle ha svart på, sier Lysbakken, uten at han vil utdype ytterligere.

- Forventer du at saken legges død etter dine svar til komitéen?

- Jeg er opptatt av å svare grundig og tilstrekkelig, slik at alle får svar på de spørsmålene de har. Vi har svar på alle spørsmålene som komitéen har stilt, sier Lysbakken.