Svaret er dialog

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Stortingets flertall ber regjeringen utrede innføring av kliniske observasjoner av alle barns kjønnsorganer ved dagens helsekontroller, samt utrede omfanget av slike kontroller og om de skal være obligatoriske.» Slik lyder oppfordringen til regjeringen, knyttet til Stortingsmelding nr. 49, den såkalte Mangfoldsmeldinga, en oppfordring som har mobilisert både barneleger og gynekologer til å komme med et kraftig varsku. Et flertall bestående av Ap, SV, Sp og Frp har altså valgt en uklok konfrontasjonslinje overfor et relativt lite og avgrenset innvandrermiljø for å håndheve loven mot omskjæring mer effektivt. Tross alle fagre ord om nytten av, og det moralsk riktige i, å samarbeide med innvandrermiljøene snarere enn ensidig å ville kontrollere dem, har Stortinget stilt seg på lag med dem som såkalt vet best, og ikke inkluderer de befolkningsgruppene det gjelder.

Kommunalminister Erna Solberg er rystet over vedtaket og hevder at pålagte underlivsundersøkelser av småjenter er krenkende. Det samme er menneskerettighetsjurist Gro Hillestad Thune som har mange års erfaring som rådgiver for somaliske kvinneorganisasjoner. Hennes reaksjon er at Stortinget burde ha invitert til en dialog med innvandrermiljøet slik at en større del av ansvaret for å finne en løsning flyttes over på dem det gjelder. De opplever nå å bli ydmyket fordi deres kompetanse og erfaring når det gjelder å arbeide mot kjønnslemlestelse, ikke blir tatt på alvor.

Det gjør ikke saken bedre at Frp ønsker å gjøre undersøkelsen obligatorisk og vil anmelde saken til barnevernet hvis barnet ikke møter opp på helsekontrollen. Ideen om at småbarn kan hentes med tvang for å få sine underliv undersøkt, står ikke i forhold til lovbruddet samfunnet vil forhindre. At alle småbarn skal underlegges den samme krenkende undersøkelsen gjør ikke saken bedre. Alternativet er å samarbeide tett med dem som har kompetansen i miljøet der foreldrene hører hjemme og kan kontaktes til samtaler, opplysning og informasjon. Hvis vi skal beskytte barn mot omskjæring, må vi i dialog med foreldrene.