Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Svaret fra nordkoreanerne var helt sinnssykt å høre på

Vil ikke høre på «undermennesker» etter rystende rapport.

 SATT UT:  - Det var helt sinnssykt å høre på de triste og brutale historiene fra nordkoreanerne som hadde klart å rømme fra diktaturet i landet, sier Sveinung Stensland, stortingsrepresentant i Helse- og Omsorgskomiteen, til Dagbladet. Til høyre i bildet ser du diktator i Nord-Korea, Kim jong-un. Foto: Høyre/Reuters / NTB scanpix.
SATT UT: - Det var helt sinnssykt å høre på de triste og brutale historiene fra nordkoreanerne som hadde klart å rømme fra diktaturet i landet, sier Sveinung Stensland, stortingsrepresentant i Helse- og Omsorgskomiteen, til Dagbladet. Til høyre i bildet ser du diktator i Nord-Korea, Kim jong-un. Foto: Høyre/Reuters / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var rett og slett tragisk å høre på de triste og brutale historiene fra nordkoreanerne som hadde klart å rømme fra diktaturet i landet, sier Sveinung Stensland, stortingsrepresentant i Helse- og Omsorgskomiteen, til Dagbladet.

Han var tilstede på FNs hovedforsamling i New York da FNs undersøkelseskomite la fram en rystende rapport som skal ha avdekket tortur, politisk undertrykkelse og annen kriminalitet i landet, som påpekes i en rapport fra februar i år.

- Surrealistisk Til stede på møtet var representanter fra 20 forskjellige land, blant annet fire politikere fra Norge, samt representanter fra Nord-Korea og nordkoreanske flyktninger.

- Det hele var en surrealistisk opplevelse. På den ene siden av bordet har du nordkoreanske flyktninger som fortalte om sine forferdelige opplevelser i fangeleirer, på den andre siden har du nordkoreanske representanter som totalt benekter alt som blir sagt, sier Stensland.

Han og resten av delegatene rundt bordet fikk høre den rystende historien til Jeong Kwang-il og Kim Hye-Sook.

- Kwang-il fortalte at han ble fengslet og torturert fordi han hadde kontakt med Sør-Korea. At han ble torturert så mye at han tilsto noe han aldri hadde gjort. Blant annet gikk han ned fra 75 kg. til 35 kg. Til slutt ble han dømt for spionasje, forteller stortingsrepresentanten.

- Hye-Sook fortalte at hun ikke fikk mat, og at hun måtte drukne sine egne barn. Fullstendig tragisk, jeg har aldri vært så grepen i en situasjon noen gang. I tillegg ble det beskrevet hvordan det er å leve i disse fangeleirene, hevder Stensland.

- Avfeide alt Han var ikke særlig imponert over svaret som kom fra de nordkoreanske representantene.

- Svaret fra nordkoreanerne var helt sinnssykt å høre på. De avfeide alt og mente at hele rapporten var en konspirasjon sammen med USA mot Nord-Korea. De fortalte i hovedtrekk at i Nord-Korea var det fint. Samtidig retta de sterk kritikk mot FN og undersøkelseskommisjonen.

- De fortalte også at menneskene som kom med disse historiene er «undermennesker», og at de ikke kan bli tatt på alvor, sier stortingsrepresentanten.

- Viktig med press Slik Dagbladet skrev i går vil en komité i FN ha støtte fra Sikkerhetsrådet til å kunne føre Nord-Korea for den FN-uavhengige internasjonale straffedomstolen i Haag i Nederland.

Det er de gjentatte bruddene på menneskerettighetene i det landet som får komiteen til kreve at Kim Jong-un og hans regime skal etterforskes om de bør straffeforfølges for forbrytelser mot befolkninga i landet.

Det påpekes generelle menneskerettighetsbrudd og komiteen formaner Sikkerhetsrådet å sanksjonere mot det også.

- Det er viktig at vi gjør alt vi kan for å skape press mot Nord-Korea nå. At det blir oppmerksomhet rundt rapporten og at FN fortsetter sitt press mot landet, sier Stensland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling