Svarstad Haugland svarer

I dette innlegget svarer Valgerd Svarstad Haugland på Anne Holts kritikk i gårsdagens Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens Dagbladet er det oppslag om at jeg kritiserer Anne Holt og Tine Kjær. Jeg ønsker ikke å fokusere på Anne Holt og Tine Kjær. Det har de gjort sjøl. Men jeg vil gjerne presisere mitt og KrFs syn på stebarnsadopsjon og barns rettigheter. Dette var heller ikke noe utspill fra min side, men et svar på et direkte spørsmål fra Dagbladet.

På spørsmål fra Dagbladet om KrF har skiftet standpunkt i forhold til stebarnsadopsjon, svarte jeg nei. Det ville jo være rart om vi skulle skifte standpunkt på bakgrunn av at et sympatisk par står fram og krever rettigheter.

Stortinget har vedtatt at homofile og lesbiske i registrert partnerskap skal ha rett til å adoptere hverandres barn. Dette vil regjeringen selvfølgelig følge opp, selv om KrF på Stortinget sto for en annen linje. Stortinget har også vedtatt å oppheve sædgiveres anonymitet i Norge for å sikre barns rettighet til å kjenne sitt opphav. Det blir nå et dilemma at man kan dra til utlandet å få behandling som ikke er tillatt i Norge, samtidig som man vil ha krav på rettigheter i Norge.

Som jeg sa til Dagbladet i går, men som de ikke refererte, er jeg først og fremst opptatt av barna sine rettigheter. Homofile må leve med at de ikke kan få barn med den de er glad i. Det skjønner jeg er vanskelig. Politikernes fokus må først og fremst ligge hos barna og ikke hos voksne sine ønsker. Vi må ikke sette voksne sine behov for å få barn, høyere enn barna sitt krav til å kjenne sine foreldre. Jeg vil kjempe for et lovverk som sikrer at barn skal ha rett til å kjenne sin mor og sin far.

Anne Holt sier i gårsdagens avis at hun vet hva jeg mener om homofile. Det har jeg mine tvil om, da jeg aldri har snakket med henne om det. Hennes kunnskap må eventuelt bygge på diverse avisoppslag som har dannet et bilde jeg ikke selv alltid kjenner meg igjen i. Jeg har mange homofile venner jeg har et godt forhold til og setter stor pris på.

Debatten om etiske spørsmål er viktig. Ingen er tjent med at spørsmål som barns forhold til mor og far, og barns rett til å kjenne sitt opphav, avfeies med fordommer om mine holdninger til homofile.

Valgerd Svarstad Haugland