Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svarstad Haugland vil skjerpe likestillingsloven

KrF-leder og likestillingsminister Valgerd Svarstad Haugland vurderer å innføre et forbud mot seksuell trakassering i likestillingsloven. Hun vil også vurdere kjønnskvotering i styrene for halvstatlige selskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg vil hun styrke innsatsen for likelønn mellom menn og kvinner. EU-reglene krever at arbeidsgiverne fastsetter lik lønn for arbeid av lik verdi på tvers av faggrenser, og går dermed lenger enn de norske reglene.

- Norge må uansett endre praksis i samsvar med våre internasjonale forpliktelser, sa Valgerd Svarstad Haugland i sin tale på Kristelig Folkepartis landsstyremøte i Oslo fredag.

20 år

Likestillingsloven trådte i kraft for 20 år siden. Da stemte alle KrF-representantene imot loven, unntatt én.

- Dette ville ikke skjedd i dag, sa KrF-lederen. Hun tar kraftig til motmæle mot påstandene om at KrF er bakstreversk og vil sende kvinnene tilbake til kjøkkenbenken.

- Vi står i en kryssild der noen mener vi er for verdiliberale, mens andre mener vi står for en gammeldags og fordømmende politikk. Dette krysspresset må vi være forberedt på i valgkampen, sa hun.

Valgerd Svarstad Haugland mener det er nødvendig å vurdere et forbud mot seksuell trakassering som inkluderer flere enn det arbeidsmiljøloven gjør.

- Det kan også være trakassering fra klienter, kunder og pasienter. Studenter og skoleelever er også utsatt. Hvis en slik paragraf blir tatt inn i likestillingsloven, vil det være med på å understreke at seksuell trakassering faktisk også er et likestillingsproblem, sier hun.

Kvinners representasjon i styrer for private og halvoffentlige selskaper er for dårlig, mener hun, og her kommer reglene om kjønnskvotering til kort. Derfor vil Svarstad Haugland se nærmere på de danske og finske reglene om jevn kjønnskvotering i styrer og andre ledende organer i virksomheter som staten eier minst halvparten av.

Homofile

Valgerd Svarstad Haugland tok også opp regjeringens og Kristelig Folkepartis forhold til homofile og lesbiske i talen sin. Hun sa at regjeringen og KrF må ta sin del av ansvaret for å gjøre noe med de psykiske problemene blant personer i denne gruppen. Nylig ble det avdekket i en undersøkelse at mange homofile og lesbiske har store psykiske problemer.

- Det kan være grunn til å spørre oss selv om dette er et område som har fått for lite oppmerksomhet før, sa hun.

På spørsmål om KrF har fremmet forslag som har gjort livet lettere for homofile, svarer hun nei.

- Men vi har heller ikke fremmet forslag som har gjort det vanskeligere, sa hun.

- Jeg tror man finner vel så mye fordommer i andre miljøer som hos oss. Jeg ville gjerne sluppet bemerkninger om trakassering fordi vi er imot partnerskapsloven og adopsjon for homofile, sier hun.

I denne debatten har hun av og til følt seg satt på tiltalebenken, og det mener hun det ikke er grunnlag for. Men hvilke tiltak hun eventuelt vil komme med, vil hun ikke si før hun har hatt det lenge bebudede møtet med Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring.

(NTB)

SKJERPING: Valgerd Svarstad Haugland vil ha forbud mot seksuell trakassering i likestillingsloven.