«Svart boks» bekrefter at ulykkestoget hadde 190 km/t

Nye opplysninger i spansk avis nå i kveld.

SMADRET: Slik så en av vognene ut etter togavsporingen ved Santiago de Compostela i går kveld. Foto: AFP/Miguel Riopa
SMADRET: Slik så en av vognene ut etter togavsporingen ved Santiago de Compostela i går kveld. Foto: AFP/Miguel RiopaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 80 er døde i togulykken ved den spanske byen Santiago de Compostela, blant dem et to år gammelt barn, skriver avisa La Voz de Galicia i kveld.

Avisa skriver at den såkalte svarte boksen i toget, som registrerer blant annet samtaler med lokomotivførerne, bekrefter at farten var oppe i over 190 kilometer i timen i en sving hvor det var en fartsgrense på 80 kilometer i timen.

Senket ikke farten
Dette innrømmet ifølge La Voz de Galicia en av togførerne like etter avsporingen.

På strekningen like før svingen hvor det gikk galt, var farten oppe i 200 kilometer i timen.  Dette var en lovlig hastighet.

Selv om fartsgrensen i svingen hvor avsporingen skjedde var 80 kilometer i timen, ble farten av en eller annen grunn ikke redusert, framgår det ifølge avisa.

Den ene togføreren holdes nå under bevoktning på et sykehus. Han er satt under etterforskning og en dommer har beordret at han skal avhøres.

- Håper ingen er døde. Det vil falle på min samvittighet, skal han ha sagt i en radiosamtale med stasjonen rett etter ulykken.

Frykter flere døde Selv om spanske myndigheter i ettermiddag opplyste at letingen er avsluttet, frykter visepresidenten i den selvstyrte regionen Galicia, Alfonso Rueda, at tallet på døde kan bli større.

- Vi kan ikke utelukke at det er flere ofre, sa Rueda til pressen.

Alvorlig skadde
Toget sporet av klokka 20.41 onsdag kveld, like før det skulle kjøre inn på stasjonen i den kjente pilgrimsbyen Santiago de Compostela. Det var da var på vei fra Madrid til Ferrol nord i Spania.

Av de 218 passasjerene og fire besetningsmedlemmer er det i kveld fortsatt over 90 personer på sykehus. 35 av disse, hvorav fire barn, skal være alvorlig skadd.