Svart dag for FN i Algerie

Flere FN-ansatte savnet og drept i tvillingangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorbombene i Alger blir møtt med avsky i store deler av verden. Det var utvilsomt meningen å ramme FN, mener FNs høykommissær for flyktninger. Al-Qaida har tatt på seg ansvaret.

To kraftige bilbomber ble brukt i tvillingangrepet som rammet Algeries hovedstad tirsdag morgen. Bortimot 70 personer kan ha blitt drept og langt flere såret.

Nok en gang slo terroristene til den ellevte dagen i måneden, som for å hylle sammenhengen med 11. september-angrepet i USA for over seks år siden.

Eksplosjonene rev opp fasaden på bygninger, ødela kjøretøyer og forvandlet på et øyeblikk livlige byområder til en blodig slagmark.Gruppen Al-Qaida i Nord-Afrika tok tirsdag kveld på seg ansvaret for terrorbombene.

Kunngjøringen ble lagt ut på en islamistisk nettside som også viste bilder av de to selvmordsbomberne med våpen i hånd før de utførte angrepet.

Den algeriske innenriksministeren Yazid Zerhouni opplyste på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at 25 mennesker er bekreftet døde, mens 177 ble såret i angrepet.

Han ville ikke si hvor mange som er savnet, men en kilde i det algeriske helsedepartementet oppgir at 67 mennesker ble drept.En 39 år gammel dansk mann som var ansatt i FN er blant de drepte.

Rettsbygning

Den første bomben gikk av rett ved en viktig rettsbygning som blant annet huser høyesterett. Den andre eksploderte kort tid etter, i en gate som ligger mellom to bygninger med FN-kontorer.

Bomben ødela kontoret til FNs utviklingsprogram (UNDP) helt og gjorde stor skade på kontoret til FNs flyktningorganisasjon (UNHCR).

MANGE SKADDE OG SAVNEDE: Liket av et av ofrene etter dagens bombeeksplosjoner ligger utenfor rettsbygningen i Alger. Så mange som 70 fryktes døde. Foto: REUTERS/stringer/SCANPIX
MANGE SKADDE OG SAVNEDE: Liket av et av ofrene etter dagens bombeeksplosjoner ligger utenfor rettsbygningen i Alger. Så mange som 70 fryktes døde. Foto: REUTERS/stringer/SCANPIX Vis mer

– Jeg er ikke det minste i tvil om at FN var målet for terrorangrepet, sier FNs høykommissær for flyktninger, Antonio Guterres, til BBC World.

Det ble først meldt at ti FN-ansatte ble drept i angrepet, deretter kom meldingen om at tolv var savnet.

Tirsdag kveld sa FN-kilder at fire muligens var drept, mens 14 ikke var gjort rede for.

– Situasjonen på bakken er svært forvirrende. De forsøker å finne folk på sykehusene. De graver i ruinene, sa FNs talskvinne Marie Okabe. Angrepet vekker også dystre minner om angrepet mot FN-bygningen i Bagdad i 2003.

Da ble 22 mennesker drept, deriblant FNs sjef i Irak. Angrepet førte til at FN trakk seg ut av Irak.

Rikt nabolag 

FNs kontorer i Alger ligger i det velstående Hydra-området som også huser flere ambassader, blant annet Sveriges.

Landets ambassadør Helena Nilsson sier til TT at hun akkurat hadde avsluttet et morgenmøte da hun hørte et smell.

– Vi forsto straks hva som var skjedd, at det var en bombe, sier Nilsson.På et øyeblikk var en av Algers flotteste bydeler, med villaer, alleer og palmetrær, forvandlet til et skrekkscenario med lik og forvridde metallrester strødd utover.

Bomben i Hydra ble utløst av en selvmordsbomber, opplyser innenriksminister Yazid Zerhouni.

– Umenneskelig
Reaksjonene på terrorbombene er meget sterke. Det hvite hus betegner angrepene som «en umenneskelige handling», mens FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at de er helt uakseptable. Også Russland og Syria var raskt ute med å fordømme terroren.

Angrepet er dårlig nytt for regjeringen i Algerie, som den siste tiden har lyktes med å stabilisere landet etter mange års borgerkrig.

Det er bare halvannen måned siden utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) åpnet Norges nye ambassade i Alger, og StatoilHydro ser for seg en lys framtid i det nordafrikanske landet.Ingen nordmenn skal være skadd, og alle ansatte ved Norges ambassade er i sikkerhet, opplyser UDs kommunikasjonssjef Anne Lene Sandsten til NTB.

Blant vanlige innbyggere var stemningen preget av sinne og frykt tirsdag, men få tror landet risikerer å havne i det samme kaoset som på 1990-tallet. Da kjempet titusener av islamister mot regjeringen, og opptil 200.000 mennesker ble drept.

(©NTB)