Svart glamour

Afroamerikanske skribenter er lei av at «sex and the city»-litteraturen bare omhandler hvite kvinners luksusliv i storbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Kampen om penger, skjønnhet, designersko og den perfekte Martini er livets mening for Tandy, Manny og Lauren i boka «Gotham Diaries». De tilhører kremen av Manhattans svarte pengearistokrati, befolket av rike rappere, eiendomsmeklere og fotomodeller. Deres intriger, dekadanse og ultimate forfengelighet ligger nå på bokhandlerdiskene i New York og nye opplag er under trykking. Forfattere er Tonya Lewis Lee og Crystal McCrary Anthony, førstnevnte gift med filmskaperen Spike Lee, den andre kona til basketstjernen Greg Anthony.

-  Vi trenger overflatisk sorgløshet ett sted, vi må ha evnen til å le av oss selv, sier Tonya Lee.

DE GULL

og diamantglitrende stereotypene i «Gotham Diaries» føyer seg inn i rekken av bøker om høyoktanlivet innen New Yorks afroamerikanske elite. I forrige måned publiserte Erica Kennedy «Bling» fra gangstarappens feteste toppsjikt. Hennes skikkelser er svarte musikkmoguler, hiphopere og supermodeller. Kennedy var lei av de blodfattige omtalene av skandaler i den hvite chick-litteraturen, en sjanger som begynte med «Brigdet Jones' dagbok» om singellivets viderverdigheter og som fikk tallrike mer dampende oppfølgere.

-  Jeg ville skrive om et P. Diddy-party og fortelle om skikkelige skandaler, sier Kennedy. Hun tar i så det holder. Orgier, overdoser og kvikke flyturer til stillehavsøyer inngår i hennes fortelling om en ung svart R&B-artist som kommer fra småbyen til New York for å gjøre musikk-karriere og ender opp i et heftig forhold til direktøren i plateselskapet. Hennes verden blir fylt av glitter, getto og penger.

-  JEG ELSKET

å se på «Sex and the City», men tv-serien ga inntrykk av at de eneste med spennende liv i New York var hvite kvinner i 30-årsalderen, det er fullstendig feil, sier Lyah Beth LeFlore. Hun er 34 år, tv-produsent og medforfatter av boka «Cosmopolitan Girls».

-  Det er mange fantastiske svarte kvinner som lever interessante og glamorøse liv. Det er på tide at våre historier blir fortalt, sier LeFlore.

Hun får følge av en annen svart chick lit-forfatter Tia Williams. Hun har skrevet boka «The Accidental Diva» om en suksessfull redaktør i et skjønnhetsblad.

-  Nyere svart litteratur har vært så fylt med lidende og klagende min-mann-har-gjort-meg-urett-kvinner. Det har vært slik at mange mennesker fortsatt tror man må være undertrykt for å være ekte afroamerikaner, sier Williams.

MARKEDET

venter seg mye av denne vrien på jetsettskildringene. I USAs svarte befolkning er salget av populærlitteratur sterkt stigende og forlagsfolk mener det er en sult etter bøker i sjangeren svart glamour.

Sjef for forlaget Harlem Moon, Janet Hill, sier det slik:

-  Når svarte kvinner oppdager at disse bøkene finnes, vil de virkelig slå an. Dette kommer til å bli stort.