Svart hav for Jens

I går koste statsminister Jens Stoltenberg og kansler Gerhard Schröder seg i smult farvann på Oslofjorden. I dag møter Stoltenberg lokalpolitikere i Lofoten. Der har de svære problemer å stri med - etter det dårligste lofotfisket på 10 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang trues nordnorske fiskerisamfunn av konkurser og nedgangstider. Når havet tømmes for vår edleste fiskeart, rammes hele landsdelen. Hvis politikerne ikke tar situasjonen på alvor, kan det gå helt galt.

- Gytebestanden av torsk har ikke vært lavere på 12 til 13 år. Den må dobles før vi er oppe på et bærekraftig nivå, sier Gunnar Album ved Norges Naturvernforbunds Barentshav-kontor.

Historisk lavmål

Forrige uke leverte han rapporten «Hvordan bør vi forvalte torsken», der han tar et flengende oppgjør med 90-åras fiskeripolitikk. Miljøverndepartementet fant rapporten så alarmerende at de trykket den i et stort opplag.

Da regjeringen Brundtland overtok i 1990, fikk den torskekrisa med på kjøpet. Fiskeriminister Oddrun Pettersen svarte med å kutte kvotene og frata mange hundre fartøyer og fiskere retten til å fiske torsk.

Sakte, men sikkert tok bestanden av norsk arktisk torsk seg opp igjen. I 1997 fikk norske og russiske fiskere rekordkvoter. Så glapp det igjen.

Gunnar Album mener Gro Harlem Brundtland glemte å følge opp sin egen bærekraftige oppskrift. Nå må Stoltenberg ordne opp før det er for seint.

Ble advart

- Det manglet ikke på advarsler. Vi fortalte det var ødeleggende å bygge ned småbåtflåten, slik Ap gjorde. Men de satset på større fartøyer med større kapasitet. De som styrte Norge i 90-åra, hørte på fiskerederne, ikke på dem som arbeidet for en bærekraftig fiskeripolitikk, sier Album.

Han peker på at kvotene for norsk arktisk torsk gjennomgående ble satt over forskernes anbefalinger.

På 90-tallet var dessuten forskernes anbefalinger for optimistiske. Fiskerne skylder på forskerne og forskerne på fiskerne.

- Forskerne har et poeng, mener Album. En forutsetning for at forskerne skal få et korrekt bilde av bestanden, er at fiskernes fangsttall er korrekte. Mye tyder på at det 1995-98 forsvant om lag 400000 tonn torsk urapportert.

Store tap

På 90-tallet ble de rike årsklassene fisket før fisken var gytemoden. I dag er mengden av gyteferdig torsk alarmerende lav. En torsk fra Barentshavet som søker mot Lofoten for å gyte, er seks- sju år gammel.

For å få et godt lofotfiske må det svømme en anselig mengde gytemoden torsk mot Lofothavet. Den siste store årsklassen ble født i Lofothavet i 1995. Den årsklassen er gytemoden tidligst neste år.

- Dersom våre fiskerimyndigheter hadde tatt oppgaven alvorlig, ville vi ha vernet om småfisken og laget virkemidler som stimulerte til bærekraftig forvaltning. Det motsatte har skjedd, sier Album.

GEMYTTLIG Regjeringssjefene Jens Stoltenberg og Gerhard Schröder koste seg med hvitvin på Oslofjorden i går, før Jens i dag drar til Lofoten og møter torsketørke.