Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svart jul

Kwanzaa: Say it out loud: I\'m black and I\'m proud!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julen ble for hvit for sekstitallets svarte aktivister. Nissen fra Nordpolen, den guddommelige hvite familien og de bleikfeite englene som dalte ned i skjul var ikke noe for Black Power-generasjonen. Så de fant like godt opp sin egen høytid: Kwanzaa. Kwanzaa varer sju dager til ende, og feires hvert år fra 26. desember til 1. januar. Sakte, men sikkert har Kwanzaa fått status i USA på linje med jødenes Hannukah og muslimenes Ramadan. Kwanzaa ble innstiftet i California i 1966 av professor Ron Karenga - en ytterst kontroversiell mann. Han var leder for den militante organisasjonen United Slaves (Forente Slaver) og laget høytiden for å gi «et svart alternativ til jula og gi svarte en anledning til å feire seg selv og sin historie, heller enn å herme etter tradisjonene til storsamfunnet». På ettårsdagen for den nye feiringen uttalte han at «Jesus var psykotisk» og advarte svarte mot å ha noe med kristendommen å gjøre.

KARENGA PLUKKET litt her og litt der. Kwanzaa kommer fra swahili og betyr «den første frukten». Sentralt står en sjuarmet lysestake som likner mistenkelig på den jødiske menorahen. Den skal ha tre røde, tre grønne og et svart lys, og de skal tennes med ærbødighet og tanke på forfedrene. Man skal pynte seg i tradisjonelle afrikanske klær, og i stedet for Dickens skal barna høre historier om slaveri og før-kolonial stolthet. Kwanzaa erstatter julesangene med rapmusikk, juleevangeliet med dubpoesi, og i stedet for gløggtreff har man paneldiskusjoner om ståa i Kongo. Den siste dagen i feiringen skal man gi hverandre gaver og stappe i seg mat.Det er ingen tvil om at Kwanzaa er rent oppspinn. Afrikanere på besøk i USA i desember ser med forundring på stativer fulle av Kwanzaa-kort og «autentiske» klær. Karanga påstår at Kwanzaa har røtter i afrikanske høsttakke-tradisjoner - men får ingen antropologer med seg på det. Og i intellektuelle afroamerikanske kretser er Karanga ekstremt upopulær. United Slaves lå i krig med Black Panther Party på 60-tallet og det kommer stadig nye bevis for at Karanga var lakei for FBI og CIA. Som om ikke det var nok har professoren også sittet i fengsel for grov seksuell tortur av to svarte kvinner.

TIL TROSS FOR sin merkelige opprinnelse har Kwanzaa likevel fått fotfeste, så mange som 18 millioner svarte amerikanere feirer denne høytiden hvert år. Mange ser på Kwanzaa som et alternativ til den gjennomkommersialiserte amerikanske jula, eller som en anledning til å reflektere over afroamerikanernes spesielle kultur og historie. Så populært har det blitt at den kristne høyresiden i USA opplever Kwanzaa som en hovedtrussel. I fjor gikk flere kristne organisasjoner sammen om en boikott av WalMart fordi gigantkjeden hadde erstattet sine «Merry Christmas»-dekorasjoner med det mer nøytrale og multikulturelle «Happy Holidays». Og boikotten var effektiv, i år har WalMart gått tilbake til «Merry Christmas» og fjernet de fleste Kwanzaa-varene. De ansatte har fortsatt lov til å ønske folk «Happy Kwanzaa» - men bare hvis de er sikre på at kunden er av typen som feirer svart jul.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!