Svart raseri

NEW YORK (Dagbladet): Da den 26 år gamle Patric M. Dorismond ble begravet nylig, kom 5000 mennesker for å vise sin deltakelse. Den mørkeblå hæren fra NYPD, svirrende politihelikoptre i lufta og borgermester Rudy Giulianis fravær hisset opp menneskemassen som begynte å velte veisperringer og kaste flasker. Miniopprøret i Brooklyn, hvor begravelsen fant sted, har fått støtte langt inn i de hvites rekker. Nå mener 72 prosent av alle beboerne i New York at borgermester Rudy Giuliani og hans høyre hånd, politimester Howard Safir, har mistet kontrollen over politiet. Og at ofrene som regel er svarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sønnen til en immigrant fra Haiti, Patric M. Dorismond, hadde hatt litt trøbbel med politiet i tenårene. Som 26-åring var han på rett kjøl, hadde to små barn og arbeidet som vaktmann. Målet var å bli en av de mørkeblå i NYPD. En sivilkledd narkospaner skjøt ned og drepte Dorismond 16. mars i år, da Dorismond reagerte med sinne for helt uskyldig å bli tatt for å være narkolanger. Få dager etter ga Giuliani klarsignal til å offentliggjøre rullebladet hans, som viste småkriminell atferd i 13-årsalderen. Offentliggjøringen har sjokkert New York langt inn i penere hvite strøk. Giulianis kalde hjerte har gitt metropolen en følelsesmessig istid. Borgerrettighetsforkjemper Jesse Jackson mener at Giuliani har mentale problemer. Ingen kriminaliserer et offer for politiets raseprofilering uten å ha en skrue løs, mener Jackson.

  • Dorismonds død kom en drøy måned etter at fire hvite politimenn ble frikjent på alle punkter etter at de pepret en ubevæpnet svart mann, Amadou Diallo, med 41 kuler for ett år siden. For få uker siden ble en annen svart mann skutt ned og drept av politiet. Han var ikke et helt ubeskrevet blad hos politiet, men han var ubevæpnet da han ble skutt. Felles skjebne for alle de drepte er likevel at pistolene sitter for løst hos politimester Safirs tropper. Og at nesten alle svarte må tåle å bli ydmyket på verste måte fordi de alle oppfattes som potensielle kriminelle av politiet. Flere og flere krever nå Safirs avgang. Politimesteren har totalt mistet kontrollen, er dommen.
  • Anklagene mot at NYPD bedriver rasistisk og voldelig ferd i New Yorks gater burde interessere norsk politi og norske politikere, som har valfartet til Howard Safir og Rudy Giuliani for å lære hvordan man får ned kriminaliteten og hvordan man håndhever såkalt null-toleranse. Justiskomiteen besøkte politiets hovedkvarter for nøyaktig ett år siden, men ingen dro til Wheeler Avenue og så de 41 ferske kulehullene i den knøttlille vestibylen hvor Amadou Diallo ble drept. Seinere på året dukket daværende justisminister Odd Einar Dørum opp i New York på vei til andre amerikanske byer for å lære om kriminalitetsbekjempelse. Høyst sannsynlig vil også Stoltenberg-regjeringen sende sine representanter til New York for lære om gatevold og gjengmentalitet hos NYPD. Og det er sikkert mye viktig man kan lære av et politi som i generasjoner har håndtert en type kriminalitet som ennå bare så vidt er kommet til overflaten i Oslo og andre norske byer. Noe av det viktigste må likevel være ikke å gå i raseprofileringens felle. Og det er i den fella NYPD nå sitter klemt fast.
  • Det er først de siste dagene jeg har opplevd åpen aggresjon fra svarte mot hvite på New Yorks gater. Jeg har hørt folk gi uttrykk for fortvilelse og raseri i togvogner og på busser. Mest inntrykk gjorde likevel en far som satt og holdt sin tenåringssønn hardt i hånda på undergrunnen. Han sa ikke ett ord, men tårene rant. De kom tydeligvis fra begravelsen til Dorismond i Brooklyn. Og de var svarte. Det sies at newyorkere er spesielt følsomme når det gjelder rasekonflikter. Politikere som ikke håndterer denne uroen, mister raskt sin taburett. Det var iallfall en medvirkende årsak til at borgermestrene David Dinkins og Edward Koch måtte gå. Rudy Giulianis iskalde håndtering av Patrick Dorismonds død kan i beste fall gjøre ham til taper i senatorvalget til høsten. I verste fall vil New York få et raseopprør allerede i sommer.

atn@dagbladet.no