Svart uke for børs, kronekurs og oljepris

Med et børsfall på drøyt 10 prosent ble den første oktoberuka temmelig svart på finansmarkedet. Fall i kronekurs og oljepris bidro sterkt til det, og depresjons-profetiene begynner å tilta i styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fall også uka før, ble denne børsuka innledet med en totalindeks på 865 poeng. Alt gikk ned til det virkelig stupte torsdag, med minus 5,75 prosent - verste enkeltdag siden 1987. I dag tangerte indeksen 758 poeng, men endte opp 1,2 prosent på 774 poeng.

Halverte verdier

I løpet av den siste uka har børsverdiene sunket med 10,4 prosent. Det er ikke det verste femdagers fall hittil i 1998, men likefullt en av de verste ukene i totalindeksens 15-årige historie. Verdiene er nesten halvert siden toppnoteringen på 1422 poeng 6. mai i år, og har sunket med nesten 40 prosent fra årets begynnelse.

Kronekursen ligger fortsatt langt under sitt ønskede nivå, og endte etter noen svingninger fredag på lave 112 poeng mot ecu-indeksen. Oljeprisen svinger også på lavt nivå. Den endte på 98,5 kroner fatet i ettermiddag.

- Utsiktene for verdensøkonomien har forverret seg i løpet av den siste måneden, sier sjeføkonom Nils Terje Furunes i Sparebanken NOR til NTB. Han beskriver siste børsuke som «svart», og mener at hver ny svingning i aksjemarkedet vil forlenge den økonomisk turbulente perioden vi er inne i. Jo flere svingninger, dess mer frykt for å investere. Tallene fra Oslo Børs viser da også at omsetningen er lav.

Olje og krone

Lav oljepris og svak kronekurs gjør også at Norge over tid har gått langt mer ned enn andre europeiske børser. Når det internasjonale markedet har svingt, har vi tatt vårt monn av nedturene, men ikke av oppturene. Årsaken er oljeprisen og kronekursen, mener Furunes.

Den norske pengemarkedsrenta (tre måneders Nibor) lå fredag tilnærmet uendret fra dagen før på drøyt 8 prosent.

(NTB)