Svart, vegansk ungkar og marihuanatilhenger kan bli Trumps rival i 2020-valget

Trumps rake motsetning Cory Booker (49) har minst én ting felles med presidenten.

PRESIDENTKANDIDAT: Senator Cory Booker annonserte fredag sitt presidentkandidatur. Nå begynner kampen om å bli demokratenes kandidat.Foto: Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images/AFP
PRESIDENTKANDIDAT: Senator Cory Booker annonserte fredag sitt presidentkandidatur. Nå begynner kampen om å bli demokratenes kandidat.Foto: Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images/AFPVis mer

Presidentvalgkampen i USA setter rekorder allerede før den har kommet ordentlig i gang:

Aldri før har flere kvinner meldt seg som presidentkandidater for Demokratene. Aldri før har det vært en større spredning blant kandidatene - av afroamerikanere, hvite, latinamerikanere, kvinner og menn.

Og aldri før har en farget og ugift veganer ligget bedre an til å bli demokratenes presidentkandidat - en som dessuten er tilhenger av å legalisere marihuana.

- Jeg er i dette racet for å bygge opp denne nasjonen, sa Cory Booker (49) da han fredag annonserte at han gjerne vil bli demokratenes kandidat. Han seilte øyeblikkelig opp som en av favorittene.

Ild og snø

Det er ikke uten grunn. Booker har allerede vist at han går gjennom ild og vann - i hvert fall snø - for velgerne.

I 2012, mens han var borgermester i Newark, fant byens brannvesen en kveld en forkommen Booker da de rykket ut til et brannsted.

Han hadde tatt seg inn i en brennende bygning og pådratt seg pustevansker under en redningsdåd for en kvinne. Bare en drøy halvtime seinere, var borgermesteren igjen i full vigør, og tvitret ifølge det lokale nettstedet nj.com at han hadde reddet sin nabo.

Slik hevet han sin status på sosiale medier til «et sted mellom Chuck Norris og Superman», meldte nettstedet.

Han skal også ha fakket en bankraner og måket snø for en eldre mann som behøvde hjelp.

- Kjørte Newark til bunns

Blant dem som ikke lar seg imponere, er president Donald Trump.

- Se på Cory Booker. Han kjørte Newark til bunns. Har var en forferdelig borgermester, sa Trump i en offentlig tale.

«Hvis Cory Booker er det demokratiske partiets framtid, har de ingen framtid!», skrev Trump i en tweet i juli 2016.

Neste setning i Trumps tweet lover dårlig for dem som håper presidentvalgkampen i 2020 vil bli en renhårig affære.

«Jeg vet mer om Cory enn han vet om seg selv.»

Booker selv har heller ikke lagt fingrene imellom i sin omtale av Trump, selv om han liker å profilere seg som en som er for noe - sin egen politikk - mer enn en som bare protesterer.

Han har blant annet sagt at Trump stiller amerikanerne overfor et «moralsk øyeblikk».

Riking-forbindelser

Tilsynelatende har Cory Booker alt: Talegaver på høyde med Barack Obamas.

Sosial kapital blant afro- og latinamerikanere, som blir stadig viktigere i amerikanske valg. Og han har topp kontakter i et miljø hvor også president Donald Trump føler seg hjemme - blant rikingene på Wall Street og i Silicon Valley.

Da Booker var borgermester i Newark i New Jersey, skaffet en slik forbindelse - til Facebooks grunnlegger Mark Zuckerberg - ham 100 millioner dollar til byens hardt prøvede skoler.

Den slags mener noen kan gå utover kredibiliteten blant «vanlige folk».

- Hvis du tar ham fra Wall Street-siden, kan du skade ham, mente kommentatoren Van Jones på CNN på fredag. Han mente Booker fort kan bli oppfattet som å stå for nær den såkalte én-prosenten av USAs rikeste.

Det synes ikke Cory Booker selv, som fortsatt bor i Newark.

- Jeg er den eneste senatoren som reiser hjem til et lavinntektssamfunn i indre by, sier han i en valgkampvideo publisert på YouTube.

- Søskenrivalisering

Nå forbereder han seg på det han i det lengste håper vil bli en hyggelig kappestrid med sine kvinnelige rivaler i det demokratiske partiet.

Blant dem Kirsten Gillibrand og Kamala Harris, sistnevnte med indisk-jamaicansk bakgrunn.

- Det vil bli litt søskenrivalisering. Men når alt kommer til alt er vi familie, sa Booker på ABC News fredag, i sitt første TV-intervju som kandidat.

Både han og Harris har fått et rykte som relativt «progressive» politikere - selv om bildet ikke er entydig - noe som kommer godt med nå da venstresida i det demokratiske partiet står sterkere.

I delstaten Iowa nylig støttet for eksempel Booker kvinnene som har anklaget president Trump for kvinnefiendtlige holdninger og handlinger, ifølge BBC.

- Vi defineres ikke av en president som ikke tror på kvinner. Vi vil defines av det når denne delstaten ikke bare sier at vi tror på kvinner, men velger kvinner, sa Cory Booker.

Med en rekke kvinnelige motkandidater, kan han bare håpe at det ikke går troll i ord.