«Svarte diamanter» avgjør valget

Utålmodige sørafrikanere går til valg i dag.

STADIG FLERE: Xolisa Bangazi, 31, er en av det nya Sør-Afrikas såkalte Svarte diamanter. Den stadig større gruppa i samfunnet utgjør en viktig velgergruppe og er opptatt av å bevare demokratiet i landet. Xolisa er idag salgssjef i et stort oljeselskap og stemmer nå på opposisjonspartiet COPE istedenfor ANC. Her med datteren Aqhama (3) på armen, kona Vuyokazi (30) holder sønnen Avumile (1) foran familiens hus i forstaden Table View. Alle foto: TORBJÖRN SELANDER
STADIG FLERE: Xolisa Bangazi, 31, er en av det nya Sør-Afrikas såkalte Svarte diamanter. Den stadig større gruppa i samfunnet utgjør en viktig velgergruppe og er opptatt av å bevare demokratiet i landet. Xolisa er idag salgssjef i et stort oljeselskap og stemmer nå på opposisjonspartiet COPE istedenfor ANC. Her med datteren Aqhama (3) på armen, kona Vuyokazi (30) holder sønnen Avumile (1) foran familiens hus i forstaden Table View. Alle foto: TORBJÖRN SELANDERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØR-AFRIKA (Dagbladet): Arven etter Mandela står på spill. En hel nasjon venter i nervøs spenning på hvordan Jacob Zuma (67) vil forvalte stemmene som i dag legges i valgurnene. For å kunne spå om framtiden, er det nå viktig å se seg tilbake.

Hva er det som har hendt med ANC etter at Nelson Mandela slapp ut fra fengselet og vant det første frie valget i Sør-Afrika?

Mandela valgte å sitte bare én periode, og den gikk med til forsoning og starten på gjenoppbyggingen av landet. Etterfølgeren Thabo Mbeki ble innsatt for å få fart på økonomien - og lyktes med det, men samtidig havnet han i en blindgate når det gjaldt aids-problemet, korrupsjonen og håndteringen av Zimbabwes Mugabe.

Moderne
Hvis ANC beholder sitt to tredjedels flertall, har de også muligheten til å forandre på grunnloven. I sitt første frie valg fikk Sør-Afrika en av verdens mest moderne forfatninger, som også kan stå som en garanti for et stabilt demokrati dersom det kommer ledere som vil forsøke å styre etter eget forgodtbefinnende.

- Egentlig trengs det tre fjerdedels flertall for å gjøre viktige forandringer. Hvis man gjør et forsøk med det nåværende flertallet, blir det en test - og da er det grunnlovsdomstolen som har det det siste ordet, sier professor Hugh Corder ved UCT, Universitetet i Cape Town, til Dagbladet.

Det store spørsmålet etter valget blir hvordan Zumas regjering vil behandle rettsvesenet. Zuma har vært skarp i sin kritikk av dommerne i korrupsjonssaken mot ham, og har sagt at hele rettssystemet skal revurderes. Seinere har han imidlertid lovet at domstolene skal få beholde sin uavhengighet, og at ANC aldri kommer til å forandre på grunnloven.

«Svarte diamanter»
Det er i hvert fall noe som hele tiden vokser i Sør-Afrika, og som kan betegnes som en valutareserve for demokratiet. Det er de såkalte «svarte diamantene». Etter de første frie valgene har den svarte middelklassen hatt en eksplosiv vekst. Paul Egan ved UCT har forsket på de «svarte diamantene», og funnet at i 2006 var de to millioner, året etter hadde de økt med 30 % til 2,6 millioner og i 2008 var antallet tre millioner.

Så seint som i 1994 fantes det det knapt noen. En «svarte diamantene» har en gjennomsnittsinntekt som tilsvarer 5200 kroner, og ofte er det flere i husholdningen som har inntekt. Men det kan være 10-15 personer som er avhengige av disse pengene. Familiebåndene er sterke, og man deler det man har. I dag tjener den svarte middelklassen mer enn den hvite, som har en gjennomsnittsinntekt på 4900 kroner i måneden.

DANSEGLAD: Jacob Zuma dansear sin populæra og berømte Umshini Vami, som betyr "Gi meg mitt maskingevær" i Gugulethu i Kapasten under et ANC-valgmøte.
DANSEGLAD: Jacob Zuma dansear sin populæra og berømte Umshini Vami, som betyr "Gi meg mitt maskingevær" i Gugulethu i Kapasten under et ANC-valgmøte. Vis mer

De «svarte diamantene» har høstet av demokratiets frukter og har ingen planer om å la Sør-Afrika gå samme skjebne i møte som Zimbabwe. Selv om mange «diamanter» kanskje vil gi Jacob Zuma en sjanse, kommer de og deres familier til å ivareta sine interesser fram til valget i 2014.

- Vår framtid ligger i hendene til de «svarte diamantene», forklarer Paul Egan.

Populær Zuma
Hvis man skal liste opp forutsetningene i valget, taler følgende til fordel for ANC:

Historien og de sterke følelsene for partiet som frigjorde befolkningen. Overlegne ressurser både når det gjelder penger og mannskap, dog ispedd en egenrådig utnyttelse av statsapparatet. Et velsmurt kollektiv som dessuten ofte klarer å skaffe seg støtte fra lokale stammehøvdinger og organisasjoner.

Og ikke minst: Jacob Zuma, som er populær hos de store massene. En ekstra bonus var det at Nelson Mandela plutselig dukket opp side ved side med Zuma i valginnspurten sist søndag. Kledd i en Zuma-T-skjorte ble en sliten 90-åring vist fram foran 100 000 tilhengere - og ytterligere 300 000 så ham live på stadionskjermer i andre deler av landet.

Brutte løfter
Saker som taler imot ANC, har det blitt flere av etter hvert eneste valg:

Brutte løfter når det gjelder helse, bolig og utdanning. Korrupsjon og nepotisme, aids-problemet og forholdet til Zimbabwe. Den voksende kriminaliteten har man heller ikke fått bukt med, men det verste er at de lokale myndightetene ikke har levert når det gjelder grunnleggende sosiale spørsmål.

IKKE BARE DIAMANTER: Fattigdommen i Sør-Afrika er fortsatt svært stor.
IKKE BARE DIAMANTER: Fattigdommen i Sør-Afrika er fortsatt svært stor. Vis mer

Nylig ble det gjort en interessant undersøkelse, som viste at ANC hadde støtte fra 78,2 % av de husholdningene som ikke har baderom i det hele tatt. Hos dem som har ett baderom, får de støtte fra 50,4 % - og hos dem med to eller flere baderom er støtten på 26,7 %. Det ligger an til at ANC kan miste det viktige to tredjedels flertallet gjennom tap av stemmer til det nye COPE og den offisielle opposisjonen med Cape Towns borgermester Helen Zille som partileder i DA.

Advarer mot Zuma
En avgjørende faktor i dette valget er at det er rekordmange unge som har registrert seg som velgere, og da spesielt kvinner. Av 23 millioner med stemmerett er det 1,2 millioner nye. Spørsmålet blir da hvorfor så mange har registrert seg. Vil de røste for eller imot Jacob Zuma?

- Svært få frihetsbevegelser har klart overgangen til et konstitusjonelt demokrati. Og årsaken til det er svært enkel: En frihetsbevegelse dreier seg om å tilkjempe seg makten, et konstitusjonelt demokrati dreier seg om å begrense makten. Og nesten ingen frigjøringshelter forstår dette med begrensning av sin egen makt. De erobrer makten og siden konsentrerer de den til noe de tror representerer og tjener folket. Dette er en fundamental misforståelse, sier Helen Zille til Dagbladet.

Hun advarer nå desperat mot Zuma. Men samtidig finnes det mye som taler for at han kan være mannen som kan levere det folket higer etter. Han forstår hvordan de lever, og har tidligere vist at han kan få utrettet ting. Dette til tross for et tvilsomt moralsk rykte og anklager om korrupsjon.

Lover mye
Men fra og med i morgen må populisten Zuma velge blant alle sine valgløfter, en del av dem stikk i strid med hverandre. Han har for eksempel lovet verdens ledere og hjemlige forretningsmenn at Mbekis økonomiske politikk skal videreføres, samtidig som kommunister og fagforeningskamerater har fått høre det motsatte.

Han har lovet å innsette ministere etter kompetanse og ikke som tidligere etter partilojalitet. Og det finnes mye som taler for at han kommer til å satse hardt på bekjempelse av kriminalitet, sosial urettferdighet, korrupsjon, dårlig helsevesen og skole og den voksende frustrasjonen over at distribusjonen av jordbruksmarker til de svarte har gått veldig langsomt.

Det store spørsmålet er da om disse løftene blir tatt på alvor, eller om det er mange som hører på Zumas hardeste kritiker, den pensjonerte erkebiskopen Desmond Tutu. Hans alvorstunge ord kommer til å klinge i velgernes ører når de går fram til valgurnene:

KRITISK: Desmond Tutu hjemme på sin Milneton Beach med Taffelberget og Cape Town i bakgrunnen. Han er veldig kritisk til dagens ANC.
KRITISK: Desmond Tutu hjemme på sin Milneton Beach med Taffelberget og Cape Town i bakgrunnen. Han er veldig kritisk til dagens ANC. Vis mer

- Dette er vårt land, vårt vakre land. Vær så snill, la oss gå til graven med et smil.