«Svarte diamanter» gir håp i Soweto

De drikker champange til lunsj og kjører lave sportsbiler gjennom Sowetos gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOWETO (Dagbladet): Like nedi gata for huset til Nelson Mandela i Soweto sitter Teboho Motloung (25) og to venninner og nyter en sprudlende rosévin til lunsj.

Hun er en «svart diamant».  Dette er blitt en betegnelse på unge svarte sør-afrikanere som har skaffet seg utdannelse og godt betalte jobber.

- «Svarte diamanter» er veldig viktigefor utviklingen av landet her. Mange svarte kommer seg inn i industri og næringsliv og de driver økonomien her oppover, sier Motloung.

Villet politikk Det er ingen tilfeldighet at det har vokst fram en slik overklasse av svarte i Sør-Afrika. Det er villet politikk og et resultat av flere kvoterings- og stimulanseprogrammer.
Et viktig slikt program er BEE (black economic empowerment). Målsettingen er å gjennopprette noen av de skjevhetene som apartheid-politiken skapte.
Bedrifter blir rangert og får poengsummer basert på svart eierskap og hvor mange svarte personer som sitter i viktige stillinger. Dette danner grunnlag for lukrative fradrag på skatteseddelen til selskapene.

Programmet har bidratt stort til at svarte har fått mange godt betalte toppjobber i næringslivet.

- Det betyr mye for stabiliteten i landet at rikdommen blir fordelt. Programmene er der for å løfte svarte oppover i klassene. Men jeg skal være ærlig nok til å innrømme at det er noen enkeltpersoner, som kanskje ikke har så god utdannelse, som har kommet for lett til de godt betalte jobbene, sier hun.

Rikinger På gata utenfor ruller en orange Lambourgini forbi i sakte fart. Andre viser seg fram i BMWer og Mercedeser med høy musikk på anlegget.
- Dette området har utviklet seg veldig de siste årene.
Men det er selskapet Motloung jobber for som har bygd veien som går forbi Mandelas hus og restauranten de nå sitter på.
- Jeg er 25 år, jeg kan gå på universitetet og jeg kan jobbe for et av de ledende bygningsselskapene i landet.
Hun sammenlikner sitt eget liv med de mulighetene hennes mor hadde da hun var på samme alder.
- Hun hadde ikke en sjanse i det hele tatt. Hun kunne ikke bli noe som helst og ble hjemmeværende i huset til familien vår her i Soweto. Mitt liv er så mye bedre enn hennes.

Takker Og akkurat det takker hun Nelson Mandela for. Hun sier at apartheid hadde forsvunnet uansett, men det er ikke sikkert at det hadde skjedd på en så fredelig måte.
- Det er trist å se at han lider slik han gjør nå. Han sloss for oss mot undertrykkelse her i Sør Afrika, så å se han lide slik han gjør nå gjør meg bare trist.
Hun håper at han snart slipper lidelsen og kan si farvel til livet.

Obama Bak henne på tv-skjermen taler Obama til studentene på universitetet i Soweto, ikke langt unna der Motloung og venninnene sitter.

- Han er her for å snakke om handel. Jeg håper han kan engasjere seg for Sør-Afrika og få til en god handelsavtale, sier hun.

PRESIDENTBESØK: Mens Teboho Motloung (25) koste seg med rosèvin i Soweto talte president Barrack Obama til studentene på universitetet like i nærheten. Foto: Torbjörn Selander
PRESIDENTBESØK: Mens Teboho Motloung (25) koste seg med rosèvin i Soweto talte president Barrack Obama til studentene på universitetet like i nærheten. Foto: Torbjörn Selander Vis mer

Obama besøkte i går også familien til Mandela, men det ble som ventet aldri noe av et siste møte mellom de to svarte statslederne som har inspirert så mange over hele verden.

BER: ANC-kvinner synger og danser og ber for Mandela utenfor hans gamle hus i Soweto. Foto: Torbjörn Selander
BER: ANC-kvinner synger og danser og ber for Mandela utenfor hans gamle hus i Soweto. Foto: Torbjörn Selander Vis mer