Biden ut mot Trump:

Svarte etter angrep: «Sååå kjedelig!»

Tidligere visepresident Joe Biden sammenlignet Donald Trump med segregeringsguvernør i en tale. På flyet til massakre-rammede El Paso, svarte Trump på Twitter.

FORDØMTE TRUMP: I en tale fordømte presidentkandidaten Joe Biden USAs president Donald Trump for å ha «gitt næring til hvit-makt-ilden». Da svarte Trump på sedvanlig vis. Foto: AFP / NTB Scanpix
FORDØMTE TRUMP: I en tale fordømte presidentkandidaten Joe Biden USAs president Donald Trump for å ha «gitt næring til hvit-makt-ilden». Da svarte Trump på sedvanlig vis. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Den demokratiske presidentkandidaten og tidligere visepresidenten Joe Biden (76) langet ut mot president Donald Trump (73) i en tale i kveld.

Biden fordømte og anklaget Trump for å «gitt næring til hvit-makt-ilden» og sa at USAs nåværende president minner mer om den kjente segregeringsguvernøren George Wallace enn USAs første president George Washington.

Videre beskrev Biden Trump som en «trussel mot USAs sjel».

FEIL BY: På en direktesendt pressekonferanse gikk det i surr for president Donald Trump om hvor det hadde vært massedrap i USA sist uke. Video: CNN Vis mer

Besøkte massakre-åsted

Ikke lenge etter at Biden sammenlignet Trump med Wallace, kom svaret fra Trump.

«Ser 'sleepy' Joe Biden tale. Sååå kjedelig!», skrev Trump blant annet på sin foretrukkede kommunikasjonsplattform Twitter.

Deretter angrep han Biden, og skrev at USA vil gjøre det dårligere med ham som president.

«Det kommer til å bli et stort krasj, men Kina vil i det minste være fornøyde!», avsluttet Trump.

Selv om kommunikasjonsformen var vanlig, var omstendighetene for Trumps motsvar alt annet enn vanlig.

TERRORISME: Donald Trump beskrev helgens to masseskytinger i USA som «terrorisme». Video: CNN Vis mer

22 drept

Trump satt nemlig om bord i presidentflyet Air Force One på vei fra Dayton i Ohio til El Paso i Texas.

I Ohio besøkte han ofre for søndagens masseskyting, som krevde ni menneskeliv. Trump skal til El Paso i samme ærend, etter at en 21-åring der tok liv av 22 mennesker lørdag.

Den mistenkte gjerningspersonen bak El Paso-massakren skal ha publisert et såkalt «manifest» på nett hvor han advarer mot en «latinamerikansk invasjon» av Texas og USA.

FBI etterforsker hvorvidt masseskytingen var innenlands terrorisme, inspirert av høyreekstremisme.

Retorikken i manifestet til drapsmannen er påfallende lik Trumps retorikk, mener mange kritikere - deriblant Joe Biden.

Talen den tidligere visepresidenten holdt tirsdag kveld i Iowa var et svar på det Biden anser for å være Trumps manglende evne til å fordømme rasistiske og hatefulle ytringer og grupper.

Det skjer til tross for Trumps tale mandag hvor han fordømte rasisme og ideen om hvit overmakt.

- Hat har ingen plass i USA, sa Trump fra talerstolen i Det hvite hus da.

Sa nei til Trump

Men Trumps tale mandag kommer for seint, mener kritikerne hans.

Demokraten Veronica Escobar er kongressrepresentant for El Paso. Tirsdag takket hun nei til en invitasjon om å møte Trump i El Paso, skriver Washington Post.

- Så lenge presidenten ikke tar ansvar og fjerner målskiva fra ryggen vår og menneskeliggjør lokalsamfunn som mine, er det ikke passende, sa hun da om hvorfor hun mente Trump burde ha holdt seg i Washington D.C.

Trump selv avfeide all kritikk av hans retorikk og person før han satte seg på presidentflyet Air Force One onsdag ettermiddag.

- Mine kritikere er politiske personer, de prøver å sanke poeng. I mange tilfeller prøver de å bli president, sa Trump til pressen, og la til:

- Jeg tror retorikken min forener folk.