- «Svarte faen» ikke rasistisk

- «Svarte faen» er ikke rasistisk, det er et vanlig trøndersk kraftuttrykk. Språkdebatten er løs i Trondheim etter at politiet anmeldte vaskehjelpen Sophia Baidoo for vold mot politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sa politiet «faens svarting» eller «svarte faen» da de arrestere Sophia Baidoo? Og er «svarte faen» rasistisk, eller er det et akseptabelt trøndersk kraftutrykk? Dette er blitt en sentralt punkt i striden mellom Sophia Baidoo og 3 tjenestemenn ved Trondheim Politikammer. Politiet har anmeldt Baidoo for vold mot offentlig tjenestemann, hun har på sin side anmeldt politifolkene for vold, rasisme og grov uforstand i tjenesten.

Baidoo ble tirsdag pågrepet tirsdag etter å ha utløst alarmen i et i et banklokale hun vasket. Hun reagerte sterkt da hun etter eget utsagn fikk ordren «sitt ned, din svarting». Det hele endte med at Baidoo ble sendt på glattcella. Vektere som var vitne til arrestasjonen skal i følge Adresseavisen ha hørt at politiet brukte flere banneord, deriblant «svarte faen». Men dette mener de ikke tolkes som et rasistisk utsagn, da det er et vanlig trøndersk kraftuttrykk.

- Klart «svarte faen» er et uttrykk som brukes Trøndelag, sier programleder Andreas Lunnan, som selv ikke oppfatter uttrykket som rasistisk «hvis det brukes generelt». - Men sagt direkte mot en annen person ville det vært klart rasistisk.

I følge Senter mot etnisk diskriminering er politiet, etter arbeidsgivere, den nest største kilden til klager på rasisme. Siden senteret åpnet i februar har de mottat 150 klager, rundt 15 av disse er rettet mot politifolk.

ANMELDT FOR VOLD MOT POLITIET: Sophia Baidoo, 55 kilo tung, 150 centimeter høy.