Svarte hull avfeies som tull

Ifølge fysikkprofessor.

NULL SVARTE HULL: Svarte hull er ikke svarte hull, ifølge en fysikkprofessor i USA. Her er en illustrasjon fra NASA publisert i forrige uke fra hvordan minigalaksen M60-UCD1A som ligger cirka 50 millioner lysår fra jorda skal se ut.  Illustrasjonsfoto: AFP / NASA / ESA / HUBBLE / D. Coe, G. Bacon / NTB scanpix
NULL SVARTE HULL: Svarte hull er ikke svarte hull, ifølge en fysikkprofessor i USA. Her er en illustrasjon fra NASA publisert i forrige uke fra hvordan minigalaksen M60-UCD1A som ligger cirka 50 millioner lysår fra jorda skal se ut. Illustrasjonsfoto: AFP / NASA / ESA / HUBBLE / D. Coe, G. Bacon / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De myteomspunnede og mystiske svarte hullene som beskrives som inngangen til det virkelige ukjente i verdensrommet, eksisterer ikke.

I alle fall ifølge fysikkprofessor Laura Mersini-Houghton ved et universitet i Nord Carolina i USA. Les rapporten hennes her.

Hullene, som er så svarte som svart kan bli, mystifiseres ofte gjennom filmindustrien, gjerne som inngangen til en annen tid eller et parallelt univers. I sci-fi-serien Star Trek er det relativt hyppig brukt og i den siste Thor-filmen, The Dark world figurerer det et våpen som produserer små svarte hull som varer en liten stund og som suger til seg alt i nærheten. For å nevne et par svarte hull-eksempler. Sistnevnte ble for øvrig belønnet med terningkast tre av Dagbladets anmelder.

Mersini-Houghton har studert to motstridende teorier og mener å ha bevist matematisk at svarte hull aldri kan oppstå, melder phys.org.

Fenomenet, som da muligens ikke er noe fenomen, har vært forsket på i over 50 år. Man har tidligere trodd at sorte hull har oppstått når en massiv stjerne har kollapset/krympet inn av sin egen gravitasjonskraft og at kreftene er så sterke at ingenting kan komme ut, ikke en gang lys.

Personligheter som Albert Einstein og Stephen Hawking har forsøkt å forklare oppstandelsen av sorte hull på hver sine måter. «Hawking-stråling» er teorien fra 1974 om at sorte hull avgir stråling.

Mersini-Houghton er, i likhet med Hawking, enig i at stjerner kollapser av sin egen gravitasjon og at de produserer stråling, men fysikkprofessoren mener å ha bevis for at det ikke ender i et svart hull. Hun mener at stjernen avgir masse under prosessen, så mye at den ikke har tettheten til å bli et svart hull, skriver phys.org.

Hun har derfor konkludert: svarte hull eksisterer ikke.

Her hele rapporten til Laura Mersini-Houghton.