Svarte hull avfeies som tull

Ifølge fysikkprofessor.

NULL SVARTE HULL: Svarte hull er ikke svarte hull, ifølge en fysikkprofessor i USA. Her er en illustrasjon fra NASA publisert i forrige uke fra hvordan minigalaksen M60-UCD1A som ligger cirka 50 millioner lysår fra jorda skal se ut.  Illustrasjonsfoto: AFP / NASA / ESA / HUBBLE / D. Coe, G. Bacon / NTB scanpix
NULL SVARTE HULL: Svarte hull er ikke svarte hull, ifølge en fysikkprofessor i USA. Her er en illustrasjon fra NASA publisert i forrige uke fra hvordan minigalaksen M60-UCD1A som ligger cirka 50 millioner lysår fra jorda skal se ut. Illustrasjonsfoto: AFP / NASA / ESA / HUBBLE / D. Coe, G. Bacon / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De myteomspunnede og mystiske svarte hullene som beskrives som inngangen til det virkelige ukjente i verdensrommet, eksisterer ikke.

I alle fall ifølge fysikkprofessor Laura Mersini-Houghton ved et universitet i Nord Carolina i USA. Les rapporten hennes her.

Hullene, som er så svarte som svart kan bli, mystifiseres ofte gjennom filmindustrien, gjerne som inngangen til en annen tid eller et parallelt univers. I sci-fi-serien Star Trek er det relativt hyppig brukt og i den siste Thor-filmen, The Dark world figurerer det et våpen som produserer små svarte hull som varer en liten stund og som suger til seg alt i nærheten. For å nevne et par svarte hull-eksempler. Sistnevnte ble for øvrig belønnet med terningkast tre av Dagbladets anmelder.

Mersini-Houghton har studert to motstridende teorier og mener å ha bevist matematisk at svarte hull aldri kan oppstå, melder phys.org.

Fenomenet, som da muligens ikke er noe fenomen, har vært forsket på i over 50 år. Man har tidligere trodd at sorte hull har oppstått når en massiv stjerne har kollapset/krympet inn av sin egen gravitasjonskraft og at kreftene er så sterke at ingenting kan komme ut, ikke en gang lys.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer