Svarte ikke på om Berg jobbet for norsk etterretning

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide nektet å svare på om spionmistenkte Frode Berg har jobbet for norsk etterretning.

SVARTE IKKKE PÅ SPIONANKLAGER: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide på en pressekonferanse etter ha møtt familien og støttegruppa til den spionsiktede Frode Berg som sitter fengslet i Russland. 
 Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SVARTE IKKKE PÅ SPIONANKLAGER: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide på en pressekonferanse etter ha møtt familien og støttegruppa til den spionsiktede Frode Berg som sitter fengslet i Russland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (Dagbladet): Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide var onsdag i Kirkenes for å markere at det er 25 år siden Barents-samarbeidet startet.

Et spøkelse i feiringen

Som et spøkelse i feiringen av det vellykkede folk-til-folk samarbeidet i nord, er Kirkenes-mannen Frode Berg til stede, som fange i FSBs Lefortovo-fengsel i Moskva, der han har sittet siden han ble arrestert 5. desember i fjor mistenkt for spionasje.

Søreide møtte både Bergs nærmeste familie, og støttegruppa for ham, som er etablert i Kirkenes etter at han ble arrestert. Norske myndigheter sitter på svaret, de må vite hva Berg har gjort, og ikke gjort, om han jobbet for norsk etterretning - eller ikke - da han ble arrestert.

Nektet å svare

Etter møtet med Bergs familie, og støttegruppa nektet Søreide på direkte spørsmål fra Dagbladet å svare på det helt sentrale spørsmålet om kontakt med norsk etterretning. Her er Dagbladets spørsmål:

- Var Frode Berg på oppdrag for norsk etterretning da han ble arrestert?

Og her er Søreides svar:

STØTTEGRUPPE: Ine Marie Eriksen Søreide møter, Øystein Yngve Hanse, lederen for støttegruppa til den spionsiktede Frode Berg som sitter fengslet i Russland. 
 Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
STØTTEGRUPPE: Ine Marie Eriksen Søreide møter, Øystein Yngve Hanse, lederen for støttegruppa til den spionsiktede Frode Berg som sitter fengslet i Russland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Hva som er årsaksforholdet her er helt likegyldig for hvordan vi yter konsulær bistand. Det er fra vår side noe som handler om å assistere nordmenn i utlandet som er fengsla. Vi har til enhver til ca. 70 nordmenn som sitter fengsla i ulike land, og da er det vår jobb å hjelpe dem best mulig innenfor de rammene som det landet der er i setter, sa Søreide.

Veldig vanskelig

Bergs situasjon er ytterst vanskelig, der han sitter i etterretningsorganisasjonen FSBs forhørs-fengsel i Moskva. Det framstår som et mysterium hvorfor han da han ble arrestert hadde på seg 3000 euro i kontanter, og to konvolutter med et innhold som ingen andre enn FSB, og eventuelt norske myndigheter og Berg selv, vet hva er.

Støttegruppa for Berg, som blant annet har arrangert et fakkeltog med 450 deltakere, er fornøyde med møtet med utenriksministeren onsdag kveld.

- Vi ble forsikret om at norske myndigheter gjør det de kan for å hjelpe Frode. Vi oppfattet det slik at de gjør det de kan, sier lederen for støttegruppa Øystein Yngve Hansen.

Lite nytt

Men bortsett fra forsikringene fra regjeringen om at norske myndigheter gjør det de kan for Berg, var det lite nytt å hente for Bergs venner i Kirkenes, der den spionmistenkte har vært aktiv i både kultur- og menighetsarbeid.

- Vi vet ikke noe mer nå, enn vi visste fra før, sier Hansen, etter møtet med Søreide. Han legger til at det likevel er viktig for støttegruppa å få de forsikringene de fikk fra utenriksministeren.

- Frode kommer ikke til å glemt, sier Hansen

Mange i Kirkenes er opptatt av om Frode Berg saken vil skade forholdet mellom Norge og Russland i nord. Støttegruppa sier at mange fra norsk side har blitt mer skeptiske til å reise til Russland, etter arrestasjonen av Berg. De frykter det noen opplever som lovløse tilstander.