Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svarte ja til ID-sjekk for å levere pizza til militær­basen. Det kan koste ham alt

Pablo Villavicencio hadde levert pizza til militærbasen flere ganger tidligere. Denne gangen ble han arrestert.

ARRESTERT: Pablo Villavicencio skulle levere pizza til militærbasen i Brooklyn som han hadde gjort flere ganger før, da han ble arrestert fredag i forrige uke. Det kan koste ham alt. Foto: Privat / Gofundme
ARRESTERT: Pablo Villavicencio skulle levere pizza til militærbasen i Brooklyn som han hadde gjort flere ganger før, da han ble arrestert fredag i forrige uke. Det kan koste ham alt. Foto: Privat / Gofundme Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag i forrige uke skulle pizzabudet Pablo Villavicencio levere en bestilling til militærbasen Fort Hamilton i bydelen Brooklyn i New York.

Fordi han ikke hadde ID-papirer utstedt av amerikanske myndigheter, ville militærvaktene foreta en bakgrunnssjekk av Villavicencio istedenfor. For å kunne slippe ham inn på basen med pizzaene han skulle levere.

Villavicencio svarte «ja». Det kan koste ham alt.

Arrestert

Da Villavicencio svarte ja på spørsmål om bakgrunnssjekken, søkte det amerikanske militæret etter navnet hans i en rekke myndighetsdatabaser.

Tilknyttet navnet hans i disse databasene, var en utestående deportasjonsordre fra ICE - amerikanske immigrasjonsmyndigheter, skriver BBC.

Han ble arrestert på stedet av militæret, og seinere overført til ICEs varetekt.

Villavicencio er nemlig en papirløs arbeider i New York, hvor han bor med sin kone og deres to barn. Han er opprinnelig fra Ecuador.

Kona, Sandra Chica, er imidlertid amerikansk statsborger, og ifølge henne behandler amerikanske myndigheter nå Villavicencios søknad om oppholdstillatelse.

Han har bodd i USA i nesten ti år.

«Sanctuary City»

Saken slås opp i USA av flere grunner, blant annet det faktum at han er gift med en amerikansk statsborger.

I tillegg er det ikke første gangen han har levert pizza til den aktuelle basen, skriver The Guardian. Selv om Villavicencio ikke hadde et ID-kort av føderale myndigheter, hadde han nemlig et ID-kort utstedt av lokale myndigheter i New York.

Det har åpenbart gått bra tidligere.

New York er en også av 400 såkalte «sanctuary cities» i USA. Disse stedene har vedtatt en rekke lover og regler som gir papirløse innvandrere noe beskyttelse i møte med lokale myndigheter.

I praksis betyr dette at papirløse innvandrere som kommer i kontakt med byråkrater og politifolk ansatt lokalt i New York, ikke behøver å bekymre seg for om deres oppholdsstatus blir et tema.

Disse reglene ble innført for å få papirløse innvandrere til å føle seg trygge nok til å rapportere kriminalitet.

Det reglene ikke beskytter de papirløse innvandrerne fra, er føderale myndigheter. Og ICE, så vel som militære, er begge føderale.

Hadde pizzabudet for eksempel levert pizza til en politistasjon i New York, hadde Villavicencio derfor ikke vært i denne situasjonen.

Risikerer deportering

Nå risikerer Villavicencio å bli deportert, tross at han er gift med en amerikansk statsborger og har oppholdt seg og jobbet i USA i ti år.

- Fra et øyeblikk til det neste, har livet vårt forandret seg for alltid, sa Sandra Chica, Pablo Villavicencios kone, under en pressekonferanse onsdag, ifølge BBC.

Kommunestyrepolitiker Justin Brannan ba onsdag om at Villavicencio blir løslatt.

- Er vår by, vår delstat og vår nasjon tryggere i dag som følge av arrestasjonen av et pizzabud?, sa Brannan under pressekonferansen.

En innsamlingsside på Gofundme har av personer rundt familien, har blitt opprettet for å støtte familien. Den har i skrivende stund samlet inn rundt 7500 dollar - rundt 60 000 norske kroner.

Siden Donald Trump inntok Det hvite hus 20. januar 2017, har den amerikanske presidenten gikk ICE større fullmakter til å gå etter papirløse innvandrere, også de uten rulleblad. Det resulterte i at arrestasjonen av ikke-kriminelle tredoblet seg det første året til Trump, sammenliknet med det siste året til Obama.

Totalt arresterte ICE 110 568 personer i 2016, da Obama var president, og 143 470 personer i 2017, da Trump tok over, skriver The Guardian.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media