Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svarte leserne om tvangsekteskap

Hjelper aldersgrense? Farwha Nielsen fra Danmark svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Tidligere har Dagbladet.no skrevet at integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vil forhindre tvangsekteskap ved å heve aldersgrensen for å hente ektefeller hjem til Norge til 21 år i den nye Utlendingsloven. Inspirasjonen henter han fra Danmark, som har 24-årsgrense. Tanken er at det er lettere å stå imot når man blir eldre, og at ungdomstida skal brukes til skolegang, språk, å bli mer selvstendig og videre integrering.

SV kritisk

Det såkalte tilknytningskravet vil også Hanssen overføre til Norge. Danske myndigheter krever at ekteparet har mest samlet botid i Danmark for at de skal få bosette seg der. Slik vil de hindre at minoritetsungdom sendes til foreldrenes hjemland i påvente av at de blir 24 år og kunne ta med ektefellen til Danmark.

Hanssens forslag har fått bred støtte. Arbeiderpartiets Saera Khan og Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen er blant dem som synes aldersgrense er fornuftig. Tidligere denne måneden støttet også VGs kommentator Elisabeth Skarsbø Moen 21-årsgrensen.

Men motstanden er også stor. SV og deler av Arbeiderpartiet har også uttalt seg sterkt kritisk til en slik grense. Forrige uke gikk SVs Audun Lysbakken ut mot aldersgrense.

Les mer om debatten om å heve aldersgrensen for henteekteskap her!

- Alvorlige konsekvenser
-
24 års-regelen har mange alvorlige konsekvenser for både vanlige borgere og spesielt borgere med minoritetsbakgrunn. For det første har lovgivningen ikke stoppet praksisen. Mange foreldre tvinger fortsatt deres barn til å bli gift og mange av de unge, spesielt jenter, blir eksportert ut fra Danmark og til deres hjemland, sier Farwha Nielsen fra Landsorganisationen for kvinnekrisecentre i Danmark til Dagbladet.no.

I dag skal hun delta på et åpent møte om tiltak mot tvangsekteskap i regi av AUF, hvor hun skal snakke om de danske erfaringene med tvangsekteskap og aldersgrense.

ULIKE MÅTER Å STOPPE TVANGSEKTESKAP PÅ: Integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vil ha aldersgrense. Farwha Nielsen fra Landsorganisationen for kvinnekrisecentre i Danmark er kritisk.