Svarte om norsk våpenavsløring: - Røykteppe

Rødt er ikke imponert over utenriksministerens svar om Dagbladets avsløringer av en hemmelig våpenavtale mellom Norge og USA - der norske våpen skal kunne selges til Saudi-Arabia. Nå havner saken i Stortinget.

STRIDENS KJERNE: Naval Strike Missile, produsert av Kongsberg i Norge. Missilet skal nå kunne selges av USA - til Saudi-Arabia og Emiratene. Foto: Kongsberg
STRIDENS KJERNE: Naval Strike Missile, produsert av Kongsberg i Norge. Missilet skal nå kunne selges av USA - til Saudi-Arabia og Emiratene. Foto: Kongsberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet avslørte på forsommeren en ukjent våpenavtale mellom Norge og USA - som vekket sterke reaksjoner.

Avtalen gir USA mulighet til å selge norskproduserte våpen under amerikansk flagg.

Dermed kan norske våpen selges til Saudi-Arabia og andre land som er storkunder av USA, men som Norge ikke eksporterer til på grunn av anklager om krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene.

To ord

Selv om Forsvarsdepartementet overfor Dagbladet sier at norsk eksportregelverk skal følges, står det noe annet i en avtale Dagbladet har fått tilgang til.

Der står det to ord som har stor betydning i saken:

I en avtale mellom den norske våpenprodusenten Kongsberg Defence & Aerospace, og deres samarbeidspartner Raytheon i USA, står det at Kongsberg-missiler kan selges av Raytheon etter norsk «og/eller» amerikansk regelverk.

Rødt, MDG og Changemaker var opprørt:

- Det er demokratisk tilkjempet over flere tiår at norske våpen ikke skal ende hos stater som bryter menneskerettighetene eller fører folkerettsstridig krig i andre land, som Saudi-Arabia. Stortingsvedtak kan ikke tilsidesettes av en minister på bakrommet, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.