Svarte om norsk våpenavsløring: - Røykteppe

Rødt er ikke imponert over utenriksministerens svar om Dagbladets avsløringer av en hemmelig våpenavtale mellom Norge og USA - der norske våpen skal kunne selges til Saudi-Arabia. Nå havner saken i Stortinget.

STRIDENS KJERNE: Naval Strike Missile, produsert av Kongsberg i Norge. Missilet skal nå kunne selges av USA - til Saudi-Arabia og Emiratene. Foto: Kongsberg
STRIDENS KJERNE: Naval Strike Missile, produsert av Kongsberg i Norge. Missilet skal nå kunne selges av USA - til Saudi-Arabia og Emiratene. Foto: Kongsberg Vis mer
Publisert

Dagbladet avslørte på forsommeren en ukjent våpenavtale mellom Norge og USA - som vekket sterke reaksjoner.

Avtalen gir USA mulighet til å selge norskproduserte våpen under amerikansk flagg.

Dermed kan norske våpen selges til Saudi-Arabia og andre land som er storkunder av USA, men som Norge ikke eksporterer til på grunn av anklager om krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene.

To ord

Selv om Forsvarsdepartementet overfor Dagbladet sier at norsk eksportregelverk skal følges, står det noe annet i en avtale Dagbladet har fått tilgang til.

Der står det to ord som har stor betydning i saken:

I en avtale mellom den norske våpenprodusenten Kongsberg Defence & Aerospace, og deres samarbeidspartner Raytheon i USA, står det at Kongsberg-missiler kan selges av Raytheon etter norsk «og/eller» amerikansk regelverk.

KRITISK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er opprørt over avtalen mellom Norge og USA. Foto: Hans Arne Vedlog
KRITISK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er opprørt over avtalen mellom Norge og USA. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Rødt, MDG og Changemaker var opprørt:

- Det er demokratisk tilkjempet over flere tiår at norske våpen ikke skal ende hos stater som bryter menneskerettighetene eller fører folkerettsstridig krig i andre land, som Saudi-Arabia. Stortingsvedtak kan ikke tilsidesettes av en minister på bakrommet, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Røykteppe

Tobias Drevland Lund i Rødt stilte et detaljert spørsmål til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om saken. Kjernen i spørsmålet var dette:

«Dagbladet avslører at regjeringen arbeider med en avtale med USA om at norsk-produserte våpen skal kunne videreselges fra USA etter amerikansk eksportregelverk. Hvordan vil utenriksministeren håndheve norske eksportregler for våpnene som videreselges og sørge for at de ikke vil ende i land som Norge har besluttet å ikke eksportere våpen til direkte, som Saudi-Arabia?»

Huitfeldt har nå svart på det skriftlige spørsmålet:

«Saken handler overordnet om å sikre et robust industrisamarbeid mellom Norge og USA, for å styrke leveransesikkerhet for oss selv og våre allierte. En streng eksportkontroll er like fullt en ufravikelig forutsetning. Den lovfestede taushetsplikten setter strenge begrensninger for innsyn i konkrete eksportsaker. Utenriksdepartementet kan verken bekrefte eller avkrefte hvilke saker som behandles eller hva utfallet blir. Regjeringen kan fatte nødvendige politiske beslutninger når det kommer til viktige utenriks- og sikkerhetspolitiske interesser. Stortinget vil, i tråd med praksis, konsulteres.»

Huitfeldt mener altså at våpenavtalen faller innenfor Regjeringens handlingsrom til å handle selv. Det bestrider Rødt - og saken vil bli tema i Stortinget under debatt om våpeneksport 6. september.

FÅR KRITIKK: Utenriksminister Anniken Huitfeldt, her på kontoret i UD. Foto: Nina Hansen
FÅR KRITIKK: Utenriksminister Anniken Huitfeldt, her på kontoret i UD. Foto: Nina Hansen Vis mer

Røykteppe

- Dette er røykteppe fra utenriksministeren, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes i dag.

- Vi spør ikke om konkrete eksportsaker. Vi spør om hvilke kontrollmekanismer Norge får til å håndheve våre eksportrestriksjoner, når USA videresender norske våpen til andre land. Det svarer ikke Huitfeldt på.

Han mener saken er av en type som må diskuteres i Stortinget for å bli vedtatt.

- Dersom denne avtalen bryter Stortingets vedtatte politikk om å ikke gi land som bryter menneskerettighetene tilgang til norske våpen, må vi anse den som en «traktat av særlig viktighet», som krever Stortingets samtykke for å tre i kraft, sier Moxnes.

Saken vil dermed bli tema i Stortinget 6. september. Da er våpeneksport på agendaen.

GOLF: Donald Trump er vert for den kontroversielle saudi-støttede golfturneringen LIV Golf International denne uken - det faller ikke i god jord hos de pårørende etter angrepene 11. september 2001. Video: AP / Youtube / Fox Vis mer

Både Rødt og MDG har tidligere vært tydelige på at avtalen er ugrei. Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa det slik:

- Utenriksministeren la nylig fram melding til Stortinget om regjeringens eksportkontroll og ikke-spredningsarbeid. At regjeringen vil legge til rette for videresalg fra USA er ikke nevnt med ett ord. Rødts folkevalgte setter ikke pris på å bli ført bak lyset, og det vil bli full oppvask når vi skal behandle meldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer