Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svarte penger blir hvitvasket som arv

Stikkprøve på Gardermoen: valutasmugling for 1,4 millioner på ett fly til Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Kripos-sjef Arne Huuse tror at deler av pengestrømmen til og fra Pakistan kan være hvitvasking.

Fra 2004 og fram til juli i fjor ble det sendt 4,4 milliarder kroner fra Norge til Pakistan. I samme periode kom det 170 millioner kroner tilbake fra Pakistan til Norge, viser tall fra valutaregisteret.

Politiet er mest interessert i pengestrømmen tilbake til Norge.

Tilbake som arv

- Mye tyder på at penger føres ut og deretter kan føres tilbake som «arv» eller lignende. Dette er det grunn til å se nærmere på, sier tidligere Kripos-sjef Arne Huuse til Aftenposten.

Huuse har ledet et utvalg som nå har lagt fram forslag til politisamarbeid med Pakistan. I en fersk rapport om behovet for samarbeid, har utvalget sett på valutatransaksjoner og pengestrømmer mellom Norge og Pakistan. Penger fra kriminell virksomhet er et sentralt tema.

Gjengmiljøet

Ifølge avisa skal metoden med å sende penger fra Norge til Pakistan for så å føre dem tilbake igjen, ha vært brukt av flere personer i gjengmiljøet. Dermed kan penger fra kriminell aktivitet i Norge hvitvaskes i Pakistan og føres lovlig inn i Norge igjen til vanlig forbruk.

 HVITVASKING VIA PAKISTAN:  Tidligere Kripos-sjef Arne Huuse gransker pengestrømmene fra Norge til Pakistan og tilbake. Arkivfoto: Cornelius Poppe, Scanpix.
HVITVASKING VIA PAKISTAN: Tidligere Kripos-sjef Arne Huuse gransker pengestrømmene fra Norge til Pakistan og tilbake. Arkivfoto: Cornelius Poppe, Scanpix. Vis mer

- Vi kjenner til metoden, men det er nok vanskelig å spore utgangspunktet i Pakistan, sier politioverbetjent Eirik Jensen, som leder Oslo-politiets gjengprosjekt.

Huuse viser til stikkprøver fra Tollvesenet på Gardermoen, der det på en eneste flyavgang til Pakistan ble oppdaget valutasmugling på hver femte passasjer, totalt 1,4 millioner kroner. (NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media