Svarte strender

På nytt er det avslørt at det gambles med sikkerheten i oljevirksomheten. Det kan få katastrofale følger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TJUKK, SVART olje velter inn over spanske strender etter at tankholken «Prestige» sprang lekk og sank. Oljefrakt på slike gamle skip er en høyrisikovirksomhet. Den foregår fordi rederier og oljeselskaper jager profitt for sine aksjonærer, mens reguleringsmyndighetene enten ikke finnes eller er lobbyert til pudler av bransjens høyt betalte overtalelsestorpedoer.

Derfor kommer tiltakene først når katastrofen er skjedd. Etter «Prestige»-havariet stenger EU ute 66 holker fra sine farvann. Amerikanske myndigheter fikk sin vekker etter at «Exxon Valdez» ble fyllekjørt på grunn i Alaska i 1989. Først da ble det krevd doble skrog.

SNART SEILER digre oljetankere langs Norskekysten med russisk olje til USA. Tankerne vil seile i ekstreme farvann. Er det sikkert at kravene til sikkerhet i denne frakten blir strenge nok?

Brønndreperen «Red» Adair klarte å hindre at «Bravo»-utblåsingen på Ekofisk i 1977 ble en kjempekatastrofe. Etterpå ble den verste cowboymentaliteten luket ut av oljevirksomheten. Men det hindret ikke at boligriggen «Alexander Kielland» brøt sammen og gikk rundt i 1980. Der døde 123 mennesker. Dykkere og andre oljearbeidere har mistet livet i mindre ulykker uten store overskrifter. Den norske oljevirksomheten som har gjort nasjonen steinrik, har kostet dyrt. Mange har ofret livet. Spørsmålet er hvor mange liv som kunne vært spart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer