Svarte velgeres stemmer forkastet

WASHINGTON: I Florida ble langt flere stemmer forkastet i valgdistrikter med et flertall av svarte velgere, enn andre steder, viser en undersøkelse i Washington Post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa har analysert valgresultatene distrikt for distrikt i Florida, og funnet at mange presidentstemmer gikk tapt i disse distriktene på grunn av gammeldags valgutstyr og forvirrende stemmesedler. USAs svarte befolkning stemmer tradisjonelt på demokratene.

Ikke gyldig

Så mange som en av tre stemmesedler var ugyldige i presidentvalget i svarte distrikter i byen Jacksonville i fylket Duval nord i Florida. Dette er fire ganger flere enn i hvite distrikter i det samme fylket, som har et flertall av republikanske velgere.

I Miami-Dade, et av fylkene som Al Gore har gått til rettssak for å få talt på nytt, var det også svært skjevt. I områder der svarte utgjør 70 prosent av befolkningen, viste det seg at det på 10 prosent av stemmesedlene ikke ble registrert noen stemme i presidentvalget, mot 3 prosent i fylket sett under ett.

Et slikt mønster har bygd opp under kritikk fra svarte velgere om at valget ikke var rettferdig 7. november. Analysen til Washington Post viser at dess større prosent svart og demokratisk befolkning i et distrikt, dess større er sjansen for at stemmer er blitt forkastet.

Forklaringen

Forklaringen mener avisa å finne i at så mange som 40 prosent av Floridas svarte velgere i år var førstegangsvelgere, og dermed mer utsatt enn andre dersom stemmesedler og valgsystem er forvirrende. Dessuten er det en større sannsynlighet for at svarte velgere bor i områder med gammelt utstyr, og med valgarbeidere som ikke sjekket om stemmesedlene var korrekt stemplet.

Organisasjonen for svartes rettigheter og likhet, NAACP, drev en intens kampanje før valget for å få folk til å stemme, og de lyktes. Svarte møtte opp i rekordantall med en valgoppslutning på 65 prosent mer enn i 1996. Derfor er bitterheten stor dersom det nå viser seg at deres stemmer i større antall er blitt forkastet.

(NTB/Anne Ånstad)

SNYTT FOR STEMMER? Avisa Washington Post mener Al Gore, her sammen med kona Tipper og dattera Sarah, kan ha blitt snytt for stemmer fra svarte velgere i Florida.Foto: SCANPIX