Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svartedauden smitter fortsatt folk i USA

Svartedøden, som utryddet halvparten av europeerne på 1300-tallet, lever fortsatt i USA der den tar menneskeliv den dag i dag. Det er ikke bare-bare å utrydde pesten, påpeker Verdens helseorganisasjon (WHO).

SMITTET: Denne pasienten har fått koldbrann i fingrene som resultat av infeksjon med Yersina pestis, bakterien kjent som svartedauden. Foto: scanpix
SMITTET: Denne pasienten har fått koldbrann i fingrene som resultat av infeksjon med Yersina pestis, bakterien kjent som svartedauden. Foto: scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er sykdommen endemisk på Madagaskar, i Kongo og Peru. Og den tar fortsatt liv i USA, melder BBC.

Hittil i år har 15 amerikanere blitt smittet av sykdommen. Fire av dem er døde. Vanligvis meldes det om sju smittetilfeller i gjennomsnitt per år.

Ubehandlet er risikoen for å dø av sykdommen på mellom 30 og 60 prosent, men effektiv antibiotikabehandling redder liv hvis man får diagnose tidlig nok.

Sykdommen kom til det amerikanske kontinentet på 1900-tallet med dampskip.

Smittebærende rotter var med som blindpassasjerer, og i USA spredte de sykdommen til rotter og mus. I dag er det præriehunder som er hovedsmittekilden. De bærer med seg lopper. Ildere og gauper er også bærere av loppene.

- Anbefalingen er å beskytte seg mot loppebitt, og å unngå å ta i dyrekadavre i områder der pesten er endemisk, sier Daniel Epstein i WHO.

Svartedaudeen skyldes bakterien Yersinia pestis og smitter som regel fra dyr til mennesker via lopper.

- Så lenge vi ikke utrydder gnagerne, kommer sykdommen alltid til å finnes, sier Epstein.

Men ikke alt ser svart ut. Et forsøk ved å legge ut godbiter som inneholder spiselig vaksine kan se ut til å fungere, ifølge et forskningsprosjekt.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!