- Svartelist verstingene

Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF) mener at restauranter som behandler lærlingene ufint, bør svartelistes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når en restaurant behandler lærlingene dårlig, fortjener de ikke å få nye lærlinger, mener informasjonsansvarlig Jens-Petter Hagen i HRAF.

Kokkenes eget forbund vil gå i spissen for en opprydningsprosess der målet er bedrede og ryddigere arbeidsforhold for alle kokkelærlinger. Etter at Dagbladet i går fortalte om de negative opplevelsene kokkelærlingen Marianne Munkejord (20) hadde ved en gourmetrestaurant i Oslo, ble saken debattert i forbundet, som ønsker at de ansvarlige myndighetene griper inn.

- Så lenge lærlingene ikke er medlem hos oss, har vi ingen mulighet til å gå inn i disse sakene. Jeg mener ansvaret ligger hos fagopplæringsetaten. Når de får meldinger om slike forhold, bør de i større grad gripe inn og reagere mot restaurantene, sier informasjonsansvarlig Jens-Petter Hagen.

Diskusjon

Fagforeningen er nå i gang med et arbeid som skal kvalitetssikre lærlingutdannelsen. Forbundet mener at lærestedene må følges opp bedre.

- Eksempelet i Dagbladet i går er på langt nær enkeltstående. Det er mange slike historier rundt om i landet, og de må fram i lyset, sier Hagen.

Utdanningsdepartementet gikk i går gjennom saken. Fra administrativt hold i departementet ble følgende forhold presisert:

  • Fylkeskommunen har ansvar for å påse at lærlingene får den opplæringen de har krav på.
  • Systemet bygger i stor grad på tillit og at alle aktørene er seg sitt ansvar bevisst.
  • Lærlingene har krav på kvalitativ god opplæring i læretida, og de har krav på å få tilrettelagt opplæring som er tilpasset den enkeltes forutsetninger og behov.

Flere tilbud

Marianne Munkejord mottok i går en rekke støtteerklæringer fra lærlinger og kokker som har vært i samme situasjon.

- Det er godt å bli trodd. For meg var det viktig å si fra, ikke minst med tanke på alle de som i framtida skal bli lærlinger, sier hun.

Hun er også glad for at mange har ringt og støttet henne. Både Dagbladet og Marianne ble i går kontaktet av bedrifter som tilbød henne lærlingplass eller jobb.

- Foreløpig vil jeg tenke. Jeg skal ta påbyggingkurs slik at jeg kan søke høgskole eller universitet neste høst. Kanskje kommer lysten til å jobbe på kjøkken tilbake igjen etter hvert, sier hun.