Svartelistet norsk

Det er på tide å avslutte negerdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Bjarne Håkon Hanssen ble integreringsminister, måtte han revurdere språkbruken sin. Ap-statsråden oppdaget at ordene han brukte om etniske minoriteter kunne være mer ekskluderende enn inkluderende. To år senere har departementet laget en veiledning for «Et inkluderende språk». Den er først og fremst beregnet på internt bruk, men får naturligvis et offisielt stempel for hva som er riktig språkbruk, eller bokstavelig talt politisk korrekt.

Hanssen mener språket er en viktig del av arbeidet for å skape et inkluderende samfunn. Språkprofessor Finn Erik Vinje kaller Hanssens språkrøkt for både naiv og voldsomt optimistisk. Han mener fordommer ikke knekkes med språk. Kan begge ha rett?

Veiledningen kommer egentlig lovlig seint. Det er lenge siden både politikere og folk flest kunne hatt nytte av en grunnleggende guide til både begreper og betegnelser. I den politiske debatten flommer det fremdeles over av epler og pærer. Hva er for eksempel en ulovlig flyktning? En flyktning er per definisjon en som Norge etter internasjonale konvensjoner har forpliktet seg til å ta imot. Med andre ord, en flyktning kan ikke både ha flyktningstatus og være ulovlig i landet. Innvandrere, flyktninger og asylsøkere brukes om hverandre – også når det er snakk om nordmenn. Familien skal ha bodd lenge i landet før etterkommerne blir norske på norsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer