Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svartelistet tannlege fikk jobb i Norge

Den britiske skrekktannlegen mistet lisensen i hjemlandet. Nå har han jobbet lovlig i Norge i syv år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tannlegen (62) mistet lisensen i Storbritannia etter tjenesteforsømmelse og feilbehandling av pasienter i 1996. Likevel fikk han tannlegelisens i Norge i 1999, og har jobbet i den private og offentlige tannhelsetjenesten i Nordland i hele syv år, skriver VG.

Trakk ut tenner og dro

Britiske helsemyndigheter bekrefter overfor avisen flere alvorlige forhold som lå til grunn for at tannlegen mistet lisensen i hjemlandet.

Blant annet skal han ha trukket ut nesten alle tennene til en kvinnelig pasient for å sette inn tannproteser, og deretter dratt på ferie i åtte uker uten å fullføre behandlingen. Ulovlig oppbevaring og utdeling av medisiner sto også på mannens rulleblad.

- Han ble funnet skyldig i alvorlig tjenesteforsømmelse, og ble fjernet umiddelbart fra det britiske tannlegeregistret, sier pressetalskvinne Rachel Lea i det britiske tannlegerådet til VG.

Kunne blitt politianmeldt

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) slo alarm da de ble tipset om mannens bakgrunn i april i år. I et internt notat til Helsetilsynet uttrykker SAFH alvorlig bekymring for pasientenes sikkerhet. Men Helsetilsynet, som er de eneste som kan frata tannlegen autorisasjonen, har så langt ikke foretatt seg noe i saken.

Mye tyder på at Fylkeslegen i Oslo, som ga mannen tannlegelisens i 1999, overhodet ikke sjekket mannens fortid. SAFH har påvist at legen har framlagt falsk CV når han har søkt på andre jobber, og at han har unnlatt å nevne at han overhodet jobbet i England overfor norske myndigheter.

- Dersom vi hadde gitt den aktuelle tannlegen autorisasjon etter 1.januar 2001, og deretter blitt klar over det vi nå har avdekket, ville vi ha vurdert politianmeldelse, sier direktør Per Haugum i SAFH til VG.